Új állam jön létre Ukrajna helyett

2017. július 19. 07:59

A Donyecki Népköztársaságban kiáltották ki az Ukrajna jogutódjaként létrejövő Kis-Oroszországot. Az aktusról sok szakadár vezető nem is tudott.

2017. július 19. 07:59

Az önhatalmúlag létrehozott kelet-ukrajnai Donyecki Népköztársaság (DNR) és Luhanszki Népköztársaság képviselői kedden jelentették be Kis-Oroszország (Malorosszija) létrejöttét – írta az Origo. Az új államot a DNR ügyvezető miniszterelnök-helyettese, Olekszandr Timofejev kiáltotta ki.

Kis-Oroszország kikiáltásához Ukrajna 19 régiójának, köztük Kijevnek és Kijev megyének a képviselői is csatlakoztak. Ugyanakkor az egyik kezdeményező fél, a Luhanszki Népköztársaság kormányának szóvivője, Volodimir Dehtjarenko cáfolta, hogy a kikiáltáson részt vettek volna Luhanszk hivatalos képviselői. Mint elmondta: Luhanszk nem is tudott Kis-Oroszország megalapításáról, és nem kíván csatlakozni hozzá – jelentette az AP amerikai hírügynökség.

A bejelentés váratlanul történt és kétségeket kelt a kelet-ukrajnai rendezést szolgáló minszki egyezményekkel kapcsolatban. Moszkva kijelentette: továbbra is elkötelezett a válság rendezését célzó minszki megállapodások mellett, az orosz fél azonban időt kért az állásfoglalás megfogalmazásához a kérdésben.

Az új állam Donyeck központtal működne, a DNR már az alkotmányozó nemzetgyűlés összehívásáról és az új alkotmány elfogadásáról tett nyilatkozatot.

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2017. július 19. 18:39
Próbálkoznak. Nem biztos, hogy lesz belőle valami, vagy előbbre visz, de ha meg sem próbálják, akkor biztosan nem. Fegyverszünet lesz 70 évig mint a Koreák között? Sz'al valamit tényleg csinálni kell(ene).
még fokozza
2017. július 19. 10:56
A kijevi kormány is csak papíron legitimebb.
Csigorin
2017. július 19. 10:25
Sok valasztasuk ugye nem volt. Eddig korlatoztak magukat Donyeckre es Luganszkra (eredetiben Sztalino es Vorosilovgrad), de ha az oroszok magukra hagyjak, sot Ukrajnaba akarjak visszagyomoszolni oket (misznki paktumok), akkor ki kellett talalniuk valamit. Jogilag ok kepviselik a legitim, jogfolytonos Ukrajnat, mert a puccsal hatalomra kerult junta semmilyen formaban sem legitim. Az orszag egy reszere kiterjedo valasztasok nem adnak legitimitast ugyanis az orszag egesz teruletere.
kizökkentidő
2017. július 19. 10:21
"Azért az milyen durva már, hogy a fényes nyugat, aki elindította ezeket a folyamatokat a puccsal, milyen szinten leszarja most már az egészet." Nyugodtan megteheti, mert senki nem szól érte. Olyan a nyugat ez irányú értékelve, mint a gyermeké aki számára csak az létezik amit éppen figyel és semmi más.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!