Dühösek a Trump-szavazók a demokratákkal kötött alku miatt

2017. szeptember 15. 13:55

Felháborodva fogadták Trump szavazói a DACA-megállapodást, mely nem tartalmazza a mexikói határra építendő fal finanszírozását. Tucker Carlson, a Fox News műsorvezetője kijelentette: a magyar példa is mutatja, hogy a fal szükséges.

2017. szeptember 15. 13:55

Mint arról a Mandiner is beszámolt, Donald Trump amerikai elnök tegnap bejelentette, hogy közel a megállapodás a demokratákkal a DACA-programról, amely a gyermekkorukban az Egyesült Államokba érkezett illegális bevándorlókat védte a kitoloncolástól.

Hogy a megállapodás szerint mi lenne a program hatálya alá eső, „Álmodozók”-nak nevezett fiatalok sorsa, azt még nem látni tisztán. Az elnök tegnap Twitteren közzétett bejegyzéseiben vette védelmébe az Álmodozókat, mondván: „Tényleg van valaki, aki azt szeretné, hogy kidobjunk jó, tanult, remek képességű fiatalokat, akiknek munkájuk van, és akik közül néhányan a hadseregben szolgálnak? Tényleg? Már sok-sok éve, hogy az országunkban vannak, nem a saját hibájukból, hanem mert a szüleik idehozták őket.” Ezután Floridában újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, hogy nem állampolgárságot kívánnak adni az Álmodozóknak, hanem csupán megengednék nekik, hogy az Egyesült Államokban maradjanak.

A fal nincs benne a megállapodásban

Nancy Pelosi és Chuck Schumer demokrata párti vezetők azonban máshogyan értelmezik a megállapodást – adja hírül az ABC News. Szerintük Trump beleegyezett abba, hogy törvénybe foglalják a DACA által nyújtott védelmeket, és utat nyissanak az Álmodozók előtt az állampolgárság felé, még ha ez az út – Pelosi szavával – „hosszú” is.  A Fehér Ház szóvivője Schumer és Pelosi kijelentéseire reagálva úgy nyilatkozott: a kormányzat nem fogja kezdeményezni az amnesztiát, ám az elnök felelős módon szeretne előrelépni a bevándorlási reform ügyében, így azt is fontolgatják, hogy „egy bizonyos idő után” állampolgárságot biztosítanának az Álmodozók számára.

A megállapodás szerint a DACA-védelmekért cserébe a demokraták beleegyeznének a határvédelem megerősítésébe, ami újfajta technológiák, szenzorok, drónok üzembe helyezését és a határmenti utak felújítását foglalná magába. A mexikói határra építendő fal, Trump egyik legfőbb kampányígéretének finanszírozását azonban nem tartalmazza a csomag. A Fehér Ház ugyan rámutatott, hogy a megállapodás feltételei még nem véglegesek, Pelosi és Schumer hangsúlyozták, hogy a fal nem képezi részét az alkunak. Trump elmondta, hogy mindenképpen szeretné megépíteni a falat, ám a finanszírozást csak később rendezik.

Sapkáikat égetik a Trump-szavazók

A demokratákkal kötött alku nagy felháborodást váltott ki a Trump-szavazók körében. Sokan meghunyászkodásnak és árulásnak tartják a DACA-védelmek törvénybe foglalását, mely – ha igazak Schumer és Pelosi állításai, miszerint a szabályozás a demokraták DREAM Act nevű törvénytervezetén alapulna – akár három millió illegális bevándorló számára tenné lehetővé az állampolgárság megszerzését, ezzel pedig Amerika demográfiai viszonyainak további átalakulását eredményezné. Nagy felzúdulást váltott ki az is, hogy a fal nem része a megállapodásnak; egyesek az üzletkötés művészetéről korábban könyvet író Trumpot gyengekezű tárgyalóként írják le, mások az elnök azon kijelentésén élcelődnek, mely szerint a fal építése „a már meglévő kerítések és falak felújításának formájában” már folyamatban van.

Sokatmondó, hogy a Trumpot hatalomba juttató populista-nacionalista gondolat egyik fő platformja, az augusztusban leköszönt volt elnöki főtanácsadó, Steve Bannon által vezetett Breitbart az elmúlt napokban „Amnesztia Don”-ként hivatkozott az elnökre, tegnap este pedig vezető hírként hozták egy anyagot, mely azokat a Trump-szavazókat mutatja be, akik felháborodásukban felgyújtották a „Tegyük újra naggyá Amerikát”-feliratú sapkáikat. Fenyegetésként is felfogható a cikk első mondata: „Trump több millió sapkát adott el, úgyhogy még rengeteg el fog égni, ha Trump továbbra is kiáll homályos terve mellett, hogy támogassa a demokraták amnesztiáit néhány látszólagos határvédelmi intézkedés ellenében.”

A magyar példa

Ann Coulter sztárkommentátor, az illegális bevándorlás elszánt kritikusa, aki az elnökválasztási kampány során Trump egyik legprominensebb támogatója volt, Twitter-bejegyzésekben adott hangot dühének. „Úgy látszik, Bannon tévedett. Az a sötét erő, amely semmivé szeretné tenni a 2016-os választást... maga Donald Trump.” Coulter feltette a kérdést: „Ezen a ponton ki nem szeretne impeachment-et [a bizalmatlansági indítványhoz hasonló alkotmányos eljárás – Mandiner] Trump ellen?”, majd hozzátette: „Ha már nem lesz fal, akkor legyen inkább Pence az elnök.”

Tucker Carlson, a Fox News hírcsatorna műsorvezetője tegnap este arra figyelmeztett, hogy ha Trump most nem oldja meg a fal finanszírozását, akkor sohasem fogja. A belengetett határvédelmi intézkedések szerinte nevetségesek, semmit sem jelentenek. „Izraelben és Magyarországon a fal hatékonynak bizonyult – épp ezért ellenzik a demokraták a mexikói határra építendőt.” Carlson szerint miután tavaly a középosztály elutasította őket a választásokon, a demokraták úgy igyekeznek visszakerülni a hatalomba, hogy a harmadik világból importálnak új választókat. Carlson ugyanakkor megjegyezte: lehetséges valamiféle kompromisszum DACA-ügyben, amennyiben a fal finanszírozása biztosított.

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2017. szeptember 16. 15:24
Trump, mióta megválasztották metamorfózison esett át: egy reményteljes bohócból szánalmas bohóccá vált.
Csigorin
2017. szeptember 15. 20:59
Eleve minek alkudozni? Nincs tobbseg a kongresszusban?
kozmosz
2017. szeptember 15. 18:25
Nancy Pelosi és Chuck Schumer... az aljasság mintaképei.
Mindjárt
2017. szeptember 15. 17:49
Trump nagyon mellé fogott. Elveszti azoknak a nagy százalékát akik rá szavaztak és nem kap új szavazatokat a demokratáktól. Meglehet, hogy a republikánusok találnak egy másik jelöltet akövetkező elnökválasztásra. Nem hiszem, hogy újra választják. Ted Cruz egyre jobban néz ki. Amerikai szavazók nem nyelnek le minden szart ahog a felcsúti cigány kutyái.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!