Politico: Veszélyben a V4-ek egysége

2017. szeptember 01. 10:43

A Politico szerint belső feszültség feszíti szét a V4-eket: elemzésükben kifejtették, amíg Csehország és Szlovákia az EU-magja felé sodródik, Lengyelország és Magyarország a visegrádi együttműködést használná egy euroszkeptikus hatalmi centrum létrehozásához.

2017. szeptember 01. 10:43

Újabb terjedelmes cikket közölt a Politico a közép-európai helyzetet elemezve. A lap szerint a Visegrádi Csoport egységét belső konfliktus feszíti szét – míg Magyarország és Lengyelország számos esetben száll szembe Brüsszellel, Szlovákia és Csehország inkább a német és francia kapcsolatait erősítené.

Belső feszültség?

A látszólagos különállás azonban a magyar álláspont szerint félrevezető: „Régóta kongatják már a vészharangot a visegrádi együttműködés fölött, de a helyzet az, hogy még mindig itt vagyunk” – mondta Szijjártó Péter külügyminiszter a visegrádi országok, és a Keleti Partnerség csoportok csütörtöki ülése után.

A Politico szerint azonban hiába létezik még a visegrádi szövetség, annak a csütörtöki programja is bizonyítja, hogy törés kezd kialakulni a csoportban: a külügyminiszteri értekezleten csak Lengyeország és Magyarország külügyminiszterei jelentek meg, Csehország és Szlovákia csupán államtitkárokat küldött.

És valóban, a csehek és a szlovákok igyekeznek meglehetősen közel maradni az EU magjához, ennek pedig gyakorta hangot is adnak. Például Csehország megfigyelői státuszt akar igényelni az eurozóna gazdasági minisztereinek ülésein, a szlovák miniszterelnök Robert Fico pedig politikájának alapjaként írta le, hogy „közel maradjuk az EU-magjához, Franciaországhoz, és Németországhoz.” 

Eközben a lengyelek és a magyarok az elmúlt időszakban többször is csatáztak az Európai Bizottsággal és a nyugat-európai kormányokkal – akár a migrációt, akár a demokrácia helyzetét tekintve. Ez pedig egyre kényelmetlenebbé vált az inkább integrálódni akaró cseheknek és szlovákoknak.

Visegrád versus Slavkov

Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy Petr Ježek, az ANO párt – amely jelenleg a legnépszerűbb Csehországban – európai parlamenti képviselője szerint a Visegrádi Csoport nem több „a regionális együttműködés egy hasznos formájánál”, de szerinte a magyar és lengyel kormányok nem azok, akivel Csehországnak túlzottan egy csapatba kéne állnia.

És amíg a szavak szintjén mindenkinek fontos a visegrádi együttműködés, a csehek egyre gyakrabban hangoztatják, hogy másfelé is érdemes kacsintgatni:

„Csehország Közép-Európa-politikájában nem Visegrád az egyetlen pillér” – nyilatkozta Tomas Kafka, a cseh külügy Közép-Európa osztályának vezetője, egyúttal hangsúlyozva az Ausztria, Szlovákia és Csehország által létrehozott Slavkovi Hármas (S3) fontosságát is.

Új hatalmi centrum?

A Politico Krekó Pétert, a Political Capital budapesti vezetőjét is megszólaltatta, aki kifejtette, szerinte „Orbán és Jarosław Kaczyński Visegráddal egy »kulturális ellenforradalmat« akar létrehozni az EU-ban, amely ellensúlyozza Franciaország és Németország liberális Európa-modelljét”. De amíg Szlovákia és Csehország egyre inkább sodródik az EU-mag felé, természetesen Ausztria, Németország és Franciaország is aktívan dolgozik azon, hogy aláássa a visegrádiak egységét – véli Krekó.

Fico korábbi euroszkepticizmusáról is szó esett: Milan Nič, a német külügyi tanács egy munkatársa elmondta, a szlovák kormány a tavalyi választási győzelem után sokat enyhített retorikáján. „Mindaddig Fico elég populista volt, és hazai kampánya részeként Orbánnal lépett szövetségre. De miután szövetséget kötött a bevándorláspárti Most-Híddal, visszatáncolt” – mondta Nič.

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antioxi
2017. szeptember 01. 15:29
Realistának kell lenni és a fejünket nem dughatjuk a homokba a fejünket! Sajnos a V4 országai között több a taszító-, mint az összetartó-erő - sajnos.
Berecskereki
2017. szeptember 01. 14:38
Jó kommunista szokás szerint ...... "Összeverte a „mocskos arab” a szocialista képviselőt Közélet erőszak politika Franciaország Összeverte a „mocskos arab” a szocialista képviselőt 2017.09.01. 13:01 Facebook Google+ Twitter Email Összeverte a „mocskos arab” a szocialista képviselőt Boris Faure (balra) és M'jid El Guerrab Meg kellett műteni a sértettet. Hirdetés Kórházban ápolnak egy francia szocialista politikust, akit megütött egy kormánypárti képviselő. Súlyos erőszak miatt eljárást indított a párizsi ügyészség M'jid El Guerrab francia kormánypárti képviselő ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy többször megütötte Boris Faure szocialista politikust, és emiatt őt most kórházban ápolják - közölte pénteken a vádhatóság. A Szocialista Párt (PS) külföldön élő franciák föderációjának főtitkárát szerdán bántalmazta az Emmanuel Macron államfő pártjának (A Köztársaság Lendületben, LREM) egyik képviselője. A PS közleményben tudatta, hogy kórházba szállítása után Boris Faure állapota jelentősen romlott, és sürgősen meg kellett operálni. Intenzív osztályon ápolják, felügyelet alatt van." http://civishir.hu/kozelet/2017/09/osszeverte-a-mocskos-arab-a-szocialista-kepviselot
választópolgár
2017. szeptember 01. 14:38
A nyugat és a franciák trianonnal is ezt csinálták. Ellenérdekeltek egy erős közép európai ország létezésében, szét is darabolták Magyarországot. Ezzel több száz évre bebiztosították hogy egy erős keleti pólus helyett egymással viszálykodó hozzájuk képest kis országromok, befolyásolható, megvehető, földrajzi törmelékek alakuljanak ki. Macron ugyanezt a startégiát folytatja a V4-el.
TAVIROZSA
2017. szeptember 01. 14:35
Álmodik a nyomor !!! :D :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!