Macron biztonsági kérdésekről egyeztetett Mauritániában

2018. július 02. 20:33

A francia elnök hétfőn biztonsági kérdésekről egyeztetett afrikai vezetőkkel az Afrikai Unió csúcsértekezletén.

2018. július 02. 20:33

Emmanuel Macron francia elnök hétfőn biztonsági kérdésekről egyeztetett afrikai vezetőkkel az Afrikai Uniónak a mauritániai fővárosban, Nouakchottban rendezett, 31. csúcsértekezletén.

Az afrikai országok államfői ígéretet tettek, hogy egyeztetni fogják erőfeszítéseiket a kontinens biztonsági helyzetének javítása, illetve a dzsihadista szervezetek elleni harcban, különös tekintettel a Száhel-övezetre és Nigériára.

Macron a Nouakchottban folytatott tárgyalásokon az iszlamista szélsőségek elleni küzdelemre, valamint a terrorizmus elleni harc és békefenntartó missziók finanszírozására helyezte a hangsúlyt.

Mohamed Uld Abdelaziz mauritániai elnök fogadta országa fővárosának repülőterén a francia államfőt. Macron a nap folyamán találkozott a G5 száheli regionális csoport – Burkina Faso, Csád, Mali, Mauritánia és Niger – elnökeivel. A G5 Száheli Erők nevű nemzetközi katonai koalíció célja az iszlamista fenyegetés felszámolása az úgynevezett Száhel-övezetben. A katonai koalícióban részt vevő valamennyi ország egykor francia gyarmat volt.

Az Európai Unió mintegy 420 millió euró támogatást ígért a G5-nek, de a pénz folyósítása körül is problémák merültek fel – írta az AFP korábban.

Abdelaziz szerint az újonnan megalakított G5 Száheli Erők fontos keretrendszerévé vált az erőfeszítések összehangolásának a szélsőségesek, a szervezett bűnözés és a csempészek elleni harcban, de a fejlesztések elősegítésére is.

Emmanuel Macron kedden háromnapos látogatásra Nigériába utazik.

(MTI)

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Paskai
2018. július 03. 12:46
A kanonok...
Világpanoráma
2018. július 02. 22:45
A "Masterplan Migration" kritikája: A zöldek Seehofert hivatali visszaéléssel vádolják: https://vilagpanorama.hu/2018/07/02/a-zoldek-seehofer-t-hivatali-visszaelessel-vadoljak/
komik
2018. július 02. 21:31
Nem valami bizalomgerjesztô...
pollip
2018. július 02. 20:48
Macron képei furák.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!