Houellebecq: Bárkire leszavazok, aki kilépne az unióból és a NATO-ból

2018. október 27. 12:04

A falvakról és Európáról fog szólni a sztáríró januárban megjelenő új regénye.

2018. október 27. 12:04

A falvakról és Európáról fog szólni Michel Houellebecq januárban megjelenő új regénye – adja hírül a Valeurs Actuelles. A francia jobboldali hetilap munkatársa huszonnégy órát töltött a sztáríróval Brüsszelben, ahol Houellebecq átvette az Osward Spengler-díjat.

Houellebecq elárulja: egy Donald Trumpról szóló cikken dolgozik, amelyre nagyon büszke. Új regénye a falvak és Európa tárgykörét járja majd körbe, néhány hónappal ezelőtt titokban Brüsszelbe utazott, hogy adatokat gyűjtsön a könyvéhez, ám nem azt tapasztalta, amire számított. „Elég nehéz írónak lenni, az emberek kedvesek velem. Olybá tűnik, az európai technokraták megváltoztak, nem arrogánsak többé. Nyilván megértették, hogy a népek tiltakoznak, szükségét érzik annak, hogy igazolják magukat” – mondja.

Houellebecq ellenérzései az uniós intézményekkel szemben mit sem enyhültek, továbbra is úgy tartja, hogy az unióból való kilépés a független politika előfeltétele. Rámutat: öt éve megjósolta a Brexitet. „Hajlandó vagyok bárkire szavazni, feltéve, hogy az unióból és a NATO-ból való kilépés mellett foglal állást. Ehhez ragaszkodom” – jelenti ki, hozzátéve: nem hisz azoknak a közgazdászoknak, akik szerint az unióval való szakítás gazdasági katasztrófához vezetne.

Az író szerint a franciák kisebbrendűségi komplexust éreznek a németekkel szemben, nem bíznak abban, hogy nélkülük túlélhetnének. A brüsszeli városnézés során a Valeurs Actuelles újságírója azt tanácsolja Houellebecqnek, hogy látogassanak el a muszlimok által lakott Molenbeek negyedbe, az író azonban elhárítja az ötletet, mondván, meglehetős hírnévre tett szert a muszlimok körében, e hírnév pedig „nem feltétlenül pozitív”.

Houllebecq újra kifejti azt a nézetét, miszerint a katolicizmust újra államvallássá kellene tenni Franciaországban, ezzel az iszlám által jelentett probléma is jobban kezelhető lenne. A jelenlegi pápát ugyanakkor nem tartja túl nagyra. A melegházasság elleni tüntetésekből kinőtt La Manif pour tous nevű szervezet arra kérte, szólaljon fel a lombikbébi-program egyedülálló anyákra és leszbikusokra való kiterjesztése ellen, Houellebecqet azonban kevéssé háborítja fel a dolog. Nem így a béranyaság, ami szerinte tényleg komoly probléma: „A terhesség nem jelentéktelen ügy egy nőnek, megváltoztatja a testét. Egy nő testét megvásárolni gusztustalan” – fejti ki.

(Az író utolsónak szánt interjúját lapunk is szemlézte, ezen a linken olvashatják, itt pedig egy 2016-os előadásáról számoltunk be.)

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csakcsöndben
2018. október 29. 01:02
"újra kifejti azt a nézetét, miszerint a katolicizmust újra államvallássá kellene tenni Franciaországban" erről egy szó nincs az interjúban. Annyit mond, hogy a katolicizmusnak meg kell erősödnie ("reprendre le dessus"), hogy legyen valami az iszlám hatással szemben.
koronaszepe
2018. október 28. 08:58
https://magyarhang.org/kulfold/2018/10/27/elmaradt-a-zombiapokalipszis-belgiumban/
USsange
2018. október 27. 16:22
Szegény ballibek..., ma is kaptak egy bődületes orrbavágást :) "Houllebecq újra kifejti azt a nézetét, miszerint a katolicizmust újra államvallássá kellene tenni Franciaországban"
zsiráf
2018. október 27. 14:04
"A családi körödön kívül, - jobbik esetben - mindenki ELLENSÉGED." Kommunisták pont így viselkedtek, csak a "családi kör" fogalma volt más.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!