Húsz volt dél-amerikai elnök kritizálja Ferenc pápát, köztük egy Nobel-békedíjas

2019. január 09. 13:05

Nem jött be Ferenc pápa kiengesztelődésről és harmóniáról szóló üzenete húsz dél-amerikai exelnöknek, akik a venezuelai és nicaraguai marxista diktatúra ma is dúló valóságára emlékeztették az egyházfőt.

2019. január 09. 13:05

Húsz volt dél-amerikai elnök küldött levelet Ferenc pápának január ötödikén, amiben azért kritizálják az egyházfőt, mert karácsonyi üzenetében kiengesztelődésre szólította fel a venezuelai és nicaraguai társadalmat.

Az Urbi et Orbi áldás két országra vonatkozó bekezdései nem voltak különösebben részletezőek: 

„Az áldásnak ez az ideje tegye lehetővé Venezuela számára, hogy újra megtalálja az egyetértést a társadalom minden része között, s így testvériesen együtt dolgozzanak az ország fejlődésén, és támogassák a lakosság leggyengébb rétegeit” – mondta a pápa. 

Hozzátette: „A kisded Jézus előtt ismerjék el testvérként egymást a kedves Nicaragua lakói, hogy ne a megoszlások és egyet nem értések győzedelmeskedjenek, hanem mindenki dolgozzon együtt a kiengesztelődés érdekében, hogy együtt építsék az ország jövőjét.”

Az első olvasásra problémamentesnek tűnő üzenetet az egyházfőnek levelet író ex-elnökök szerint úgy is lehet értelmezni, mint „ha az áldozatoknak ki kellene békülniük elnyomóikkal”, a mostani marxista rezsimekkel. A venezuelai marxista diktatúra eddig elől eddig hárommillióan repültek el az országból, a nicaraguai „narco-diktatúra” pedig 2018 közén háromszáz embert gyilkolt meg és 2500-at sebesített meg a különböző tiltakozások elleni harcban.


Daniel Ortega nicaraguai és Nicolas Maduro venezuelai kommunista diktátorok

Nicaraugában 2007 óta az a Daniel Ortega az elnök, aki 1979-1985 között a Nemzeti Újjáépítési Junta vezetője volt, majd 1985-től 1990-ig elnökként vezette az országot. A marxista-leninista politikus azóta „demokrata szocialistává” vált, akárcsak szandinista mozgalma és pártja, bár ez a demokráciapártiság nem nagyon érződik diktatórikus uralmán. Venezuelában az országot úgyszintén szélsőbalos eszközökkel és ideológiával irányítja Nicola Maduro, aki a 2013-ban elhunyt, 1999-től haláláig elnökösködő Hugo Chávez utóda.

A Ferenc pápának írt levelet aláírta a Nobel-békedíjas Oscar Arias volt Costa Rica-i elnök, Felipe Calderón volt mexikói elnök, aki a drogmaffiák elleni harcáról volt ismert, és még másik 18 kollégájuk.


Oscar Arias

Oscar Arias Nobel-békedíjat 1987-ben kapta meg, amiért részt vett a közép-amerikai fegyveres konfliktusok békerendezési folyamataiban, különös tekintettel az Egyesült Államok támogatásával szemben tanúsított kemény ellenállására a nicaraguai ellenfél konfliktusában.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
formaegy
2019. január 09. 14:44
Ott követték el a hibát, hogy, mint pápának írtak! Ez nem pápa, ez maga az Antikrisztus, aki felszámolja a kereszténységet, és ha tehetné ő maga gyilkoltatná le a keresztényeket a merkelcsordával! Folyamatosan csökken a keresztények körében a kereszténység gyakorlása ennek az Antikrisztusnak köszönhetően! A papok pedig szégyelljék magukat, hogy hagyják ennek a senkiházinak a kártékony ténykedését! Elnézik, hogyan rombolja le a kereszténységet! Ez a szégyen!
zakar zoltán béla
2019. január 09. 13:16
nempápa
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!