Ezt nézze meg! 109 évnyi filmtörténeti statisztika egyetlen ábrán

2019. június 01. 09:15

Kíváncsi melyik volt a legnépszerűbb fantasy film 1919-ben? Mikor voltak a legnépszerűbbek a háborús filmek? Mennyi westernt készítettek 1992-ben? Erre most mind választ kaphat.

2019. június 01. 09:15

Zseniális infografikát közölt Bo McCready statisztikus, a texasi KIPP iskolahálózat (ez egy hátrányos helyzetű diákok részére egyetemi felkészítő képzéseket  tartó amerikai szervezet) egyik igazgatója. Az ábrán az 1910-tól 2018-ig készült filmek népszerűsége látható műfajonkénti bontásban. Pontosabban az, hogy az adott évben gyártott összes film hány százaléka tartozott az adott műfajhoz.

Az egyes filmek műfaját az IMDB filmes adatbázis besorolásai alapján határozták meg. A Tableaupublic nevű oldalon közzétett grafikonok egyes pontjaira helyezve az egérmutatót azt is megnézhetjük, hogy az adott évben és műfajban készült filmek közül melyik öt kapta a legtöbb értékelést és melyik volt az öt legnépszerűbb (szintén az IMDB statisztikái alapján).

Bo McCready egyébként rendszeresen készít jól áttekinthető infografikákat, adatvizualizációkat egy csomó érdekes témában (popkultúra, sport) gyűjtött statisztikai adatból. Akit érdekel az ilyesmi, a twitterjén böngészgethet.

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
teljesenertelmetlen
2019. június 02. 21:02
A krimi csökken, de a horror és a thriller nő. A klasszikus kriminél nem ömlik a vér, hanem gondolkoznia kell a nézőnek. Talán semmi nem jellemzi jobban az általános szellemi leépülést...
Csomorkany
2019. június 01. 20:44
Az akciófilm és a thriller közötti különbséget hirtelen nem látom át, de amúgy valóban érdekes.
atila68
2019. június 01. 14:54
Érdemes "standardize axis range"-re átállítani, úgy elkerülhető a fals vélemény kialakítása.
Esvány
2019. június 01. 13:30
A besorolás elég szunjektív. Volt már sok olyan "vígjátéknak" titulált film, amelyiknél 1,5 órán át vártuk, hogy min lehet nevetni, de tényleg semmi... Na, jó, azt hiszem angol film volt. Nem említhető egy napon a Louis de Funés filmekkel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!