Ha tényleg meg akarjuk változtatni a világot, akkor jobb közgazdaságtanra van szükségünk

2019. október 30. 14:33

A gyors növekedésre törekvés nem megoldás a mai kihívásokra. Egy sokkal őszintébb, humánusabb megoldásra van szükség.

2019. október 30. 14:33
Esther Duflo - Abhijit Banerjee

„Nem arról van szó, hogy amikor a közgazdászok véleménye és a közvélekedés között különbség van, akkor mindig a közgazdászoknak van igaza. Minket, közgazdászokat általában túlságosan lefoglalnak a modellek és módszerek, és elfelejtjük azt, hogy hol ér véget a tudomány és hol kezdődnek az ideológiák.”

„A közgazdászok hajlamosak arra, hogy a jólétet túl szűken definiálják – a bevétel vagy fogyasztás valamely verziójaként. Mindeközben tisztában vagyunk azzal, hogy egy boldog élethez ennél sokkal több kell: a közösség tisztelete, a család és barátok jelenléte, méltóság, könnyedség, élvezetek. A bevételre koncentrálás nem csupán kényelmes megúszás, hanem egy torzító szemlélet, amely már oly sok esetben terelte rossz útra a legokosabb közgazdászokat is, illetve vezetett hibás döntések meghozatalához a döntéshozók részéről.”
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!