Lehet, hogy vége a demokrácia korának

2019. október 22. 13:00

Elgondolkodik az ember: ha a „történelem vége” és a demokratikus kapitalizmus világraszóló győzelmének elmélete – ahogy sokan ebben egyetértenek – megbukott, lehetséges-e, hogy a demokrácia kora is csak egy múló korszak a Nyugat és a világ történelmében?

2019. október 22. 13:00
Patrick J. Buchanan

„Mi történik akkor, ha a demokrácia már elég, hogy az emberek megszólítva érezzék magukat? Mi történik, ha az emberek már nem bíznak a demokráciában?”

„Az erőszakhoz folyamodás ahhoz vezet, hogy a tüntetők elveszítik a kezdeti szimpátiát. Ugyanis a szabadság és a biztonság közül az emberek végül mindig a biztonságot választják.

Mégis sokan teszik fel a kérdést: miért törnek ki agresszív tiltakozások és zavargások alapvetően stabil, szabad és fejlődő társadalmakban?

Chile a legstabilabb és leggazdagabb ország Dél-Amerikában. Katalónia Spanyolország legfejlettebb része. Párizs sem éppen nevezhető nyomortanyának. Hong Kong pedig a legszabadabb város Kínában. 

Ha a szabadság és a demokratikus jogok előnyeinek haszonélvezői úgy tekintenek ezekre, mint amelyek már nem elegendőek a politikai, gazdasági és szociális igényeik kielégítésére, mit árul el ez a demokrácia jövőjéről?

A fosztogatások, gyújtogatások és rendőri támogatások ellenére Xi Jinping nem fog fejet hajtani az autonómiára és függetlenségre irányuló követelések előtt. Madrid sem fogja elfogadni Barcelona elvesztését és Katalónia kiválását. A konzervatív chilei kormány sem fogja megadni magát az utcai tüntetőknek. Párizs sem hódol be a sárgamellényeseknek.

Elgondolkodik az ember: ha a „történelem vége” és a demokratikus kapitalizmus világraszóló győzelmének elmélete – ahogy sokan ebben egyetértenek – megbukott, lehetséges-e, hogy a demokrácia kora is csak egy múló korszak a Nyugat és a világ történelmében?”
 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kingsjewel
2019. október 22. 20:54
Szerintem ez nem is kérdés. Még a Római Birodalom sem tartott örökké.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!