Már nő a feszültség migrációs ügyben Kurzék és az osztrák zöldek között

2020. január 24. 14:19

A jobboldali-zöld együttműködés tesztje Európa számára az osztrák néppárti-zöld koalíció az Alapjogokért Központ elemzői szerint, akik a koalíciós együttműködés esélyeit latolgatták.

2020. január 24. 14:19
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

A Sebastian Kurz vezette Osztrák Néppárt tudta volna a Szabadságpárttal folytatni a kormányzást, de mégis a Zöldeket választotta az Osztrák Néppárt, ami negyedik lett a szeptemberi osztrák választásokon – kezdte az osztrák kormánykoalíció és programja bemutatását az Alapjogokért Központ sajtóreggelijén Törcsi Péter. 

Mint mondta: ebben az együttműködésben komoly veszélyek rejlenek, ugyanakkor tesztüzemként is felfogható. A németeknél ugyanis nagyobb az igény egy ilyen típusú együttműködésre; a német a jobbközép vezetés nem titkolt szándéka, hogy a nagykoalíciót előbb-utóbb a zöldekkel való együttműködésre váltsák, s most megnézik, a szomszédban működik-e ez. 

Az is igaz ugyanakkor – tette hozzá Törcsi – hogy az az osztrák jobboldal karakteresebb a németnél. 

Az osztrák szociáldemokratákhoz nem nyúlhatott Kurz, mert a szocdemek buktatták meg a kormányát – folytatta az elemzést Pócza István. Hozzátette:  az osztrák zöldek 10 százalékpontos ugrást produkáltak népszerűségben a választásokon, ugyanakkor Kurz számára, mint nagyobbik koalíciós partner, egy kisebb pártot könnyebb kézben tartani, mint a nagy szociáldemokratákat. 

A koalíciós megállapodás szerint a két párt programja a kormányprogramban a választási eredmények arányában jelenne meg, ez az eredeti elképzelés, de a zöldek alapgondolatai az egész dokumentumon végighúzódnak, a klímavédelem például úgy, hogy egyébként egy külön fejezetet is szenteltek nekik. 

Ahogy Kurz mondta: néppárti-zöld koalíciónak egyformán fontos a határok védelme és a klímavédelem kérdése. 

Mint Pócza István elmondta: a zöldek támogatottságát a koalíció felrántotta a negyedikről a második helyre, letolva eggyel az FPÖ-t és szocdemeket. Ha ez történt az osztrákoknál, akkor a németeknél akár az első helyre is ugorhatnak a zöldek hasonló helyzetben, amit a CDU-CSU nem engedhet meg magának. 

Az Alapjogokért Központ elemzői szerint kétféle út lehetséges a jobboldal európai pártjai számára a zöldügyekkel kapcsolatban: vagy a konzervatív pártot megpróbálják összeházasítani a zöldekkel; vagy van a magyar út, ami szerint egy kormánynak magának tudnia kell válaszokat adni klímavédelmi kérdésekre is, akár zöldek nélkül is, konzervatív kereteken belül.

A mostani osztrák koalíció az elsőre példa. Az osztrák néppárti-zöld kormányprogramnak erős a migrációs fejezete, mely szerint az EU külső határait meg kell védeni, s amíg ez nem sikerül, addig Ausztria határait kell biztosítani. Minden fejezet említi a politikai iszlámot, sőt azt szeretnék, hogy az iszlám vallásoktatásban legyen állami felülvizsgálata a tananyagoknak, hogy azok elfogadják az alapvető osztrák értékeket. 

A zöld progresszió furcsa mód jelenik meg a programban: míg az egyik programpont keresztény országnak nevezi Ausztriát, addig alatta kettővel egy másik a liberális állam, a liberális demokrácia mindenáron való érvényesülését szorgalmazza. 
Jó kérdés, hogy vajon kijön majd-e ez mindez konkrétan a politikában, döntéshozatalban. A progresszív oldal már látszik: fontosak a koalíció számára a  leszbikus párok öröklési kérdései, s az LMBTQ-problematika össztársadalmi szempontként jelenik meg. 

A legnagyobb az ellentét a két párt között a migrációs kérdésben feszül. 

A koalíciós szerződés szerint ha a pártok nem értenek egyet migrációs törvényekben, össze kell hívni egy többlépcsős egyeztetőbizottságot, majd ha ott nem születik megállapodás, akkor a két legmagasabb szereplő leül egymással és megpróbál döntést hozni, s ha ez sem jön össze, akkor az adott pártnak lehetősége van más pártokkal együttműködve átvinni a javaslatát. Itt várhatóan a Néppárt fog dominálni, ami összefoghat a Szabadságpárttal. Az már látszik, hogy a Néppárt és a zöldek között már nüansznyi kérdésekben is üzengetés megy a migráció ügyében. 

Az elemzők szerint az év második felére világossá válik, működik-e az osztrák néppárti-zöld együttműködés.
 

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2020. január 25. 12:54
Libancz Qurtz
BőröndÖdön
2020. január 25. 01:22
Ez a fidesz-csapat reménye...:(
Bitrex®
2020. január 24. 21:11
A zöldek betiltanák az esti villanyfényes sportrendezvényeket a stadionokban, mert rengeteg rovar, lepke pusztul el, de zavarja a madarak, denevérek éjjeli életét. Bezzeg Conchita Open-Air koncert ellen nincs kifogásuk.
zakar zoltán béla
2020. január 24. 21:10
Menseweek blues?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!