Iohannis megtámadta az alkotmánybíróságon a genderelmélet oktatását tiltó indítványt

2020. július 10. 18:00

A román elnök úgy ítéli meg: az indítvány sérti az alkotmány által szavatolt jogállamiságnak és a hatalmi ágak szétválasztásának elvét.

2020. július 10. 18:00

Klaus Iohannis román elnök megtámadta az alkotmánybíróságon az oktatási törvény módosításáról szóló indítványt, amely megtiltja a genderelmélet oktatását Romániában.

Az elnöki hivatal pénteki közlése szerint Iohannis úgy ítéli meg: az indítvány sérti az alkotmány által szavatolt jogállamiságnak és a hatalmi ágak szétválasztásának elvét. A módosító indítvány tiltja, hogy a köz- és a felsőoktatásban, iskolán kívüli pedagógiai tevékenységeken a genderelméletet tanítsák, amely szerint egy egyén megválaszthatja saját nemét, és az nem mindig azonos a biológiai nemével. Az elnök beadványa szerint a törvénymódosítás sérti a szabad tanuláshoz való jogot, a gyermekek és a fiatalok jogainak védelmét, a szabad véleménynyilvánításhoz való jogot, a lelkiismereti szabadságot és az egyetemi autonómiát. Az elnök szerint a parlament nem szabhatja meg, hogy mit taníthatnak az egyetemen. Úgy véli, a teljes oktatási rendszernek nyitottnak kell lennie a gondolatok, a vélemények és az értékek számára.

Az indítványt a Traian Basescu volt államelnök által védnökölt jobbközép Népi Mozgalom Párt (PMP) egyik honatyája, Vasile Cristian Lungu Kolozs megyei képviselő terjesztette be, aki ortodox teológiát végzett Zilahon, és az Egyesült Államokban is tanult pszichológiát. Az indítványát június közepén szavazta meg a szenátus ügydöntő jogkörrel. A jogszabályt a kezdeményező jobbközép párt mellett a szenátusban többséggel rendelkező balközép Szociáldemokrata Párt (PSD) is támogatta, a kormányzó, szintén jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) pedig tartózkodott.

A genderelmélet iskolai bevezetését erőteljesen ellenezték a romániai egyházak, köztük az ortodox egyház, amely nagy befolyással bír a román társadalomban és a döntéshozók körében. Ugyanakkor Románia két legnagyobb egyeteme, a Bukaresti Tudományegyetem és a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem tiltakozott a törvénymódosítás ellen, szerintük az sérti az egyetemi autonómiát.

(MTI)

 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lendvaiildiko
2020. július 11. 08:25
Nagy bajban lehet Románia. Megválaszt ez extra nacionalista, mélyen orthodox hívő populáció egy evangélikus bakszászt. A felesége Carmen Lazurca görögkatolikus, a nagyszebeni jezsuita templom kórusának tagja. E tények alapján elképzelhetetlen lenne, hogy valaki román elnök legyen. A mélyen orthodox hitű románok pópáik vezetésével keresztekkel ütlegelték az elembétéku felvonulások résztvevőit. Ezek után a nem román, helytelen hitű elnök a gender lobbistákra tesz: vagy Kelet-Magyarországot szeretnék még a románok, vagy Putyin szorongathatja őket, vagy tökéletes összeomlás előtt államuk, én csak találgatok. De biztos, hogy Iohannis kap még egy nemzetközi károlydíjat angélától....
KötőDániell
2020. július 11. 05:12
Európa bábja. Szerintem kinéz neki valami vezető állás európai szinten a jövőben.
Tidal_wave
2020. július 11. 03:49
És még ezt az aljalibsit nevezik mintakonzervatívnak nyugaton, az embernek tényleg hánynia kell...
Watcher
2020. július 11. 03:14
Bizony bizony. Annak az országnak nevezett putrinak genderelmelet kell. Dako római elmélet van már. Igaz WC az nincs az utcán. Ha menni kell akkor bajban vagy. Se utak se sztradak se semmi. Titkosszolgálatok által kiherélt és vezetett országról beszélünk. Előbb utóbb csak szétesik ez is mint a többi
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!