Ismét elmérgesedtek a tüntetések az Egyesült Államokban

2020. július 26. 07:36

Seattle-ben könnygázt kellett bevetnie a rendőrségnek, Denverben pedig a tüntetők közé hajtottak.

2020. július 26. 07:36
null

Könnygázzal oszlattak fel egy erőszakba torkollott tüntetést a kivezényelt rendőrök az egyesült államokbeli Seattle-ben helyi idő szerint szombat este, miután előző nap Portlandben is összecsapások voltak a rendőri brutalitás és a rasszizmus ellen demonstrálók és a biztonsági erők között. A sajtó beszámolói szerint a rendőrök azt követően kezdtek a több ezer fős tömeg feloszlatásába a Washington államban található Seattle-ben, hogy egyes tüntetők megpróbálták felgyújtani egy még építés alatt álló, a jövőben majd fiatalkorúak börtöneként funkcionáló épületet. Mintegy tucatnyi embert vettek őrizetbe az esettel kapcsolatban, egy rendőr megsebesült.

A demonstrálók az ellen is tiltakoztak, hogy Donald Trump amerikai elnök kérés nélkül szövetségi rendfenntartó erőket küldött több városba, köztük Seattle-be is az elharapódzó erőszakos bűncselekmények megfékezésére. A szomszédos Oregon állambeli Portlandben péntek éjjel törtek ki összecsapások az aktivisták és a szövetségi rendfenntartó erők között, akik számos helyi vezető szerint túlzott erőszakot alkalmaztak. A panaszok nyomán a szövetségi igazságügyi minisztérium csütörtökön vizsgálatot indított a rendfenntartó erők vitatott fellépésével kapcsolatban.

A texasi Austinban mintegy százfős tüntetés volt szombaton, és eldördült ott több lövés. Egy embert halálosan megsebesítettek – közölték a hatóságok, de egyelőre többet nem közöltek az esetről.A coloradói Denverben eközben autóval a tüntetők közé hajtottak szombaton, egy demonstrálót pedig meglőttek. Az afroamerikai George Floyd május 25-i halála után tüntetéssorozat kezdődött az Egyesült Államokban, eleinte a rendőri erőszak ellen és a rendőrség működésének megreformálásáért, de később a gyakran már erőszakba torkolló megmozdulásokon más követeléseket is megfogalmaztak, köztük a rasszizmus elleni fellépés szigorítását.

A portlandi eseményeket a Russia Today Facebook-oldala élőben közvetíti:

Fotó: MTI/ AP/ The Seattle Times/ Steve Ringman

(MTI)

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2020. július 26. 20:30
El a kezekkel a bűnözéstől! Jogot a zavartalan zavargáshoz! Egyenlő esélyt mindenkinek az áldozattá válásra! Rendes Anarchiát! Ingyen töltényt a rászorulóknak! Követeljük a tűzoltóság haladéktalan feloszlatását! Balra dőlő szobrokat!
robag
2020. július 26. 19:52
volt sikeres példa ilyenre.
Ninini
2020. július 26. 19:15
Nem kellett volna beleavatkozni. Főleg, hogy a helyi vezetők tiltakoztak a beavatkozás ellen. Hagyni kellett volna őket a saját levükben pácolódni. Így Trump lesz a rossz, aki "túlzott erőszakot" alkalmaz. Elég lett volna hangsúlyozni, hogy bármikor besegítenek, ha kérik a segítséget a rendteremtésben.
vigyor
2020. július 26. 17:40
...ne hívjuk már tüntetésnek a vandalizmust és a fosztogatást, please!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!