Nyomkövetőt kapott a világ utolsó ismert fehér zsiráfja Kenyában

2020. november 17. 18:14

Így védenék meg az orvvadászoktól.

2020. november 17. 18:14
null

A Szomáliával szomszédos Garissa megyében lévő Ishaqbini Hirola rezervátumban élő bika azután vált fajtájának utolsó képviselőjévé, hogy a vadorzók márciusban végeztek Kenya egyetlen hófehér zsiráfnőstényével és héthónapos borjával. A bikát júniusban észlelték a rezervátumban, 111 nappal a másik két fehér egyed elvesztése után.

Genetikai rendellenesség

A fehér bika szőrének színét ritka genetikai rendellenesség, a leucizmus okozza, amely gátolja, hogy a bőrsejtek pigmentet termeljenek.

A zsiráf egyik szarvára erősített nyomkövető óránként jelzi a vadőröknek, hogy merre jár az állat.

Súlyosan veszélyeztetett antilopok

Öt vadászantilopot vagy más néven hirolát (Beatragus hunteri) is nyomkövetővel szereltek fel a rezervátumban, hogy a vadőrök a súlyosan veszélyeztetett patásokon is rajta tudják tartani a szemüket.

Nyolc évvel ezelőtti megalapításakor a rezervátum még csak 48, a tavaly decemberi adatok szerint azonban már 118-130 vadászantilopnak ad otthont.

A becslések szerint Kenyában majdnem 29 ezer zsiráf él, fennmaradásukat betegségek, az orvvadászat, élőhelyük zsugorodása és a klímaváltozás is fenyegeti.

(MTI)

(Fotó: AFP)

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfújta az ellenszél
2020. november 17. 20:34
Afrika nem a fehéreknek való, bár lassan már Európa egyes részei sem
kaltran
2020. november 17. 20:32
szerintem inkább a vadorzókra kéne nyomkövetőt szerelni, legjobb lenn az agyuk helyére.
telekaszter
2020. november 17. 20:09
Veszélyeztetetett faj a fehér...
Berendel
2020. november 17. 19:57
Az orvvadászat veszély csak tünet. A valódi problémát a zsiráfokra az ember túlszaporodása okozza. Ezt azonban nem lehet kimondani, mert nem pc.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!