Uniós tisztségviselőket sújtó szankciókat jelentett be Peking

2021. március 22. 15:49

A szankciók oka, hogy az EU büntetőintézkedéseket rendelt el négy kínai tisztségviselő ellen a Hszincsiang tartományból jelentett emberi jogsértések ügyében.

2021. március 22. 15:49
null

Európai uniós politikusokat és intézményeket sújtó szankciókat jelentett be hétfőn a pekingi kormány, miután az EU büntetőintézkedéseket rendelt el négy kínai tisztségviselő és egy entitás ellen a Hszincsiang tartományból jelentett emberi jogsértések ügyében.

Kína válaszlépésként tíz személyt, köztük Reinhard Butikofer német politikust és Adrian Zenz német kutatót, valamint az európai, a holland és a belga parlament egyes tagjait, illetve négy intézményt sújtott szankciókkal.

Az érintettek és családtagjaik nem léphetnek be Kína szárazföldi részére, Hongkongba és Makaóba, ők és a velük kapcsolatban álló vállalatok és intézmények pedig nem folytathatnak üzleti tevékenységet az országban.    

A pekingi külügyminisztérium közleménye szerint az EU lépése „hazugságokon és félretájékoztatáson” alapul, súlyos beavatkozást jelent Kína belügyeibe, sérti a nemzetközi jogot és a nemzetközi kapcsolatok alapvető normáit, emellett jelentősen aláássa Kína és az EU kapcsolatait. A kínai fél felszólította az EU-t, hogy „nézzen szembe hibája súlyosságával és orvosolja azt”, ellenkező esetben további ellenlépésekre számíthat.    

Nemzetközi jogvédő szervezetek szerint az északnyugat-kínai Hszincsiangban a muszlim vallású kisebbségek több mint 1,8 millió tagját zárták átnevelőtáborokba, dolgoztatják akaratuk ellenére gyárakban vagy a földeken. Egyes beszámolók szerint velük szemben kényszerített sterilizációt is alkalmaznak, a különböző intézkedések során pedig családokat szakítanak szét, a szüleiktől elszakított gyermekeket állami nevelőotthonokban helyezik el. Peking álláspontja szerint a Hszincsiangban fenntartott központok önkéntes alapon biztosítanak képzéseket azok számára, akiknek az életére „hatással volt a terrorizmus és a radikalizmus”.

(MTI)

Kép forrása: MTI

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wezuv
2021. március 23. 11:49
"az EU lépése „hazugságokon és félretájékoztatáson” alapul," Milyen ismerős!
antares007
2021. március 22. 20:16
Kina reggeli előtt elfogyasztja majd kiköpi ezt a buzi lila nemtelen esztelen gyáva brüsszelt,ne húzogassátok a sárkány bajszát egerek mert bió hulladékok lesztek. A redvedék iszlám bagázzsal így kell elbánni,nem is merik a pofájukat járatni sem pakisztán sem a közel keleti arab szoknyások,csak ez az elmebeteg brüsszel.
qwrtzq
2021. március 22. 18:54
Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület konfliktusa a földgázról szól. Mert egyébként a nyugat olyan jól kezelte a saját konfliktusait a térségben, és Afganisztánban amúgy nem ők háborúznak 20 éve.
Vasalo
2021. március 22. 17:36
Az europai emberjogvédö szervezetek meg azt állitják, hogy az EU korrupt emberei veszélyeztetik 460 millio ember életét. Kihez kellene fordulnuk, hogy felszámolják azt a gyilkos társaságot, akinek inkább nem kell a gyogyszer, mert azon nem keres eleget a szindikátus, és emberek ezrei pusztulnak el naponta. Azt hiszem irni kellene a kinai pártelnöknek....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!