Kína végleg felszámolná a demokráciát Hong Kongban

2021. március 06. 10:28

Több ország is elítélő nyilatkozatott tett, miután a Kínai Kommunista Párt közzétette a hongkongi választási rendszer megváltoztatására vonatkozó tervét.

2021. március 06. 10:28
null

A kínai törvényhozás nyilvánossá tette pénteken a Hong Kongra vonatkozó terveit – írta meg a BBC. Az egyik előterjesztés alapján minden hongkongi jelöltnek, aki a város önkormányzatában akar képviselő lenni, szüksége lenne egy Pekinghez lojális bizottság jóváhagyására.

Nincs többé két rendszer

A tervezet gyökeresen megváltoztatná a város választási rendszerét és gyakorlatilag

amelynél fogva Hong Kong jelentős önkormányzatisággal bírt a kommunista államon belül.

A Nyugat nem hagyta szó nélkül a döntést

Az Egyesült Államok külügyminisztériumának a szóvivője, Ned Price azt nyilatkozta a döntésről, hogy az „egy közvetlen támadás Hong Kong autonómiája, szabadsága és demokratikus berendezkedése ellen”. Hozzátette: „Ha valóban bevezetésre kerülnek, akkor ezek az intézkedések drasztikusan aláásnák Hong Kong demokratikus intézményeit.” Price elmondta azt is, hogy az Egyesült Államok a szövetségeseivel már egy ideje

Korábban az Európai Unió felszólította Pekinget, hogy „legyen óvatos azokkal a politikai és gazdasági intézkedésekkel, amelyek veszélyeztetnék Hong Kong alapvető szabadságait, politikai pluralitását és demokratikus elveit”.

Az Egyesült Királyság külügyminisztériuma felszólította a kínai hatóságokat, hogy „tartsák be a hongkongiaknak tett ígéreteiket, beleérve az alapveő jogaiknak és szabadságaiknak a fenntartását, illetve Hong Kong autonómiájának a megőrzését”. Lord Chris Pratten, Hong Kong korábbi brit kormányzója azt nyilatkozta, hogy a Kínai Kommunista Párt megtette „a legnagyobb lépését eddig, hogy elpusztítsa Hong Kong szabadságait és reményeit egy demokráciáért”.

Kép forrása: Li Xueren, AFP

 

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tiszafa
2021. március 06. 22:28
Helyes! A demokrácia, mármint ez a mostani, úgy is a népek és nemzetek megvezetésének a legmodernebb eszköze. Olyan mint a Riga moped volt gyerek koromban. Jó ha van, de jobb, ha nincs!
illiberator
2021. március 06. 16:00
Kína jól megvan amerikai típusú demokrácia nélkül is, ahogy az arabok is. Baj akkor kezdődik, ha beindul az export. Ezzel pedig vigyázni kell, mert egyre kevesebb demokrácia marad az usákoknál.
mokány
2021. március 06. 14:07
Ez is az angolok sara, mint az iraqi vegyi fegyver. Pontosabban , az USA balekjai az angolok ( Nagy Británia).
nyúlgerinc
2021. március 06. 13:18
Nem értem a felháborodást? Nem kellene ezt a kínaiakra bízni? Megy a belepofázás mindenben elsősorban onnan, ahol a demokrácia épp hogy jelen van. A legutóbbi választások bebizonyították ezt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!