Bűnösnek találták a Hong Kong-i tüntetéseket támogató médiamogult

2021. április 01. 08:17

Akár tíz évet is kaphat.

2021. április 01. 08:17
null

Bűnösnek találta az ügyet tárgyaló hongkongi bíróság csütörtökön Jimmy Lai hongkongi médiamogult és hat korábbi ellenzéki törvényhozót illegális tiltakozás szervezésében és abban való részvételben - adta hírül internetes kiadásában a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

Engedély nélküli felvonulás

A 73 éves Jimmy Lait, aki a Next Digital cégen keresztül a hongkongi demokráciapárti mozgalom egyik lapja, az Apple Daily tulajdonosa egy 2019. augusztus 18-i, engedély nélküli felvonulás kapcsán mondták ki bűnösnek hat másik vádlottal együtt. Az ügyészek azzal vádolták a hét embert, hogy egy engedélyezett gyülekezés résztvevőit illegális felvonulásra bujtottak fel. A védőügyvédek magyarázata szerint Lai és társai csupán azért vezényelték ki az embereket a parkból, ahol eredetileg gyülekeztek, hogy enyhítsék a tömeg összezsúfolódását.

A hét vádlotton kívül további két, korábbi ellenzéki törvényhozó még februárban, a tárgyalás kezdete előtt bűnösnek vallotta magát az ügyben.

A kérdéses gyülekezésen a szervezők szerint mintegy 1,7 millióan tüntettek a hongkongi kiadatási törvény később visszavont módosítási tervezete ellen, mely lehetővé tette volna gyanúsítottak kiadását Kína szárazföldi részének.

Akár tíz évet is kaphatnak

A vádlottaknak április 16-án kell megjelenniük a bíróság előtt az ítélethirdetésre. A hongkongi törvények alapján az engedély nélküli gyülekezésen részt vevők akár tíz évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatók.

Jimmy Lait augusztus 10-én vették őrizetbe látványos rendőrakció keretében másik kilenc emberrel együtt. A Next Digital két felsővezetőjével együtt december elején azzal vádolták meg, hogy földterület-lízingelési feltételek megszegésével állami kézben lévő vállalatokat károsított meg. Röviddel ezután pedig külföldiekkel való összejátszás miatt is vádat emeltek ellene.

Mint megírtuk, Peking a Hongkongon 2019-ben végigsöprő tüntetéshullámra válaszul tavaly júniusban egy új, nemzetbiztonsági törvényt léptetett életbe a különleges státuszú városban. A jogszabály egyebek mellett tiltja a szakadár tevékenységet, a felforgatást, a terrorizmust, valamint a nemzetbiztonság veszélyeztetésére külföldi országokkal vagy külső elemekkel való összejátszást, és egyes esetekben lehetővé teszi a gyanúsítottak kiadását Kínának. Hétfőn pedig a kínai törvényhozás megszavazta a hongkongi választási rendszer reformtervezetét, amelyen keresztül Peking növelheti befolyását a hongkongi törvényhozás összetételének meghatározásában.

Beszámoltunk arról is, hogy az intézkedéseket hongkongi demokráciapárti aktivisták, valamint egyes külföldi kormányzatok is kifogásolják amiatt, hogy szerintük súlyosan csorbítják a hongkongi szabadságjogokat, márpedig Kína az „egy ország, két rendszer” elve alapján nagy fokú autonómiát ígért Hongkongnak a korábban brit gyarmati uralom alatt álló városnak az anyaországhoz történő 1997-es visszakerülését követő ötven évre.

(MTI)

Képf forrása: Vernon Yuen
 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karbantartó9
2021. április 01. 11:40
Helyes! Az összes ilyen senki által meg nem választott szarevőt sittre kell vágni abban a pillanatban ha politizálni kezd! A faszbukos majmot is, meg a twitterest, meg a googlét is beszántani a francba!
123321
2021. április 01. 10:57
tüntetésszervezés? ott is nagyot megy a "függetlenmédia" ha Hong Kongba mész, be kell tartanod a törvényeket.
Mich
2021. április 01. 09:58
Jimmyék nem fogták fel, hogy azt amivel visszaélnek, azt el is lehet veszteni...
Ben Jeremiah
2021. április 01. 08:30
Azért Kínában tudják, hogy kell bánni a felforgatókkal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!