Kampányban kérik a lengyeleket, ne vallják magukat római katolikusnak a népszavazáson

2021. április 19. 14:26

Az előző népszámlálás során a válaszadók 96 százaléka állította, hogy római katolikus.

2021. április 19. 14:26
null

A lengyel aktivisták arra kérik az embereket, hogy a népszámlálás során csak akkor vallják magukat római katolikusnak, ha tényleg azok – írja a Guardian. Az előző, egy évtizeddel ezelőtti népszámlálás során a válaszadók 96 százaléka állította, hogy római katolikus.

A lengyel aktivisták szerint azonban ez a szám hamis, mert sokan automatikusan jelölték be a négyzetet, továbbá szerintük a fiatalok közül is sokan nem saját maguk töltötték ki a kérdőívet, hanem a szüleik.

– mondta a kampány vezetője, Oskar Żyndol.

Az aktivisták a közösségi médiában is kampányt indítottak „Számítani szeretnék” néven, hogy arra ösztönözzék a lengyel lakosságot, hogy például vallják magukat „csak” kereszténynek, ateistának vagy deistának. A kampányt az a szervezet is támogatja, amely az abortusz szigorítása kapcsán kirobbant tüntetések egyik legfőbb szereplője.

Nyitóképen: Az abortusz szigorítása ellen tüntetők Krakkóban. Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto / AFP

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. április 20. 13:22
Az "oltakozást" is kampányban kérik.
tom hagen
2021. április 19. 16:52
A családom és én római katolikus. Nem zsidó, nem buthista, nem ateista... Meg vagyok keresztelve. Templomba nem járok. De a Római Katolikus Egyház mindennapi, világi nézeteit tartom helyesnek és talán úgy is élek. Nem attól római katolikus vki, hogy templomba jár. Egyszerűen ez a kultúránk. A karácsony-nem a hanuka, a húsvét -nem a peszah. A férj-feleség az férfi és nő. Nem kínai újévünk van, nem, nincs halloween és Valentin-nap se! Ettől függetlenül lehet vki római katolikus, mert valentin napon elviszi a szerelmét vacsorázni, vagy mert farag egy tököt a gyerekeivel halloweenre. Na ettől vagyunk különbek! Mert ezt mibd befogadtuk, befogadjuk. Egy bizonyos határig! Mégis minek kéne vallani magamat? Nem az a római katolikus, aki bigott! Ilyen alapon Ferenc pápa a legkevésbé római katolikus!
lemez
2021. április 19. 15:38
Akkor vallják magukat muszlimnak.Mennyivel jobb lenne a leányzó fekvése.
nempolitizálok
2021. április 19. 15:27
Kedves lengyelek, mi libernyákok próbáljuk szétszakítani a társadalmatokat, hogy ha ez már jól sikerült, gazdáink uralkodhassanak rajtatok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!