Saját helyettese zárta ki a nagykövetségről Mianmar londoni nagykövetét

2021. április 08. 08:51

A diplomata a katonai junta nevében „átvette az irányítást”.

2021. április 08. 08:51
null

Mianmar londoni nagykövete szerdán azt közölte, a helyettese kizárta őt a diplomáciai képviselet épületéből, és a junta nevében átvette az irányítást.

Puccs a nagykövetségen

– hangsúlyozta újságíróknak Kjau Zvar Minn a nagykövetség épülete előtt, és hozzátette, kapcsolatba lépett a brit külügyminisztériummal. Diplomáciai források megerősítették, hogy a nagykövet helyettese, Csit Vin átvette az irányítást a diplomáciai képviseleten.

Kjau Zvar Minn nemrég szakított a délkelet-ázsiai ország demokratikus kormánya ellen február elején puccsot végrehajtó hadsereggel, amelyet márciusban felszólított, engedje szabadon a hatalomátvétel nyomán őrizetbe vett Aung Szan Szú Kjit, Mianmar addigi de facto vezetőjét.

Ellenállás várható

A rendőrség bejelentése szerint az épület előtt tüntetők gyülekeznek, a nagykövet pedig nem hajlandó elhagyni a helyszínt arra hivatkozva, hogy „ez az ő épülete”. A brit külügyi tárca egyik szóvivője által jegyzett közlemény szerint a minisztérium további részleteket igyekszik megtudni az ügyről.

Az Egyesült Királyság a mianmari hadsereg puccsát követően szankciókat vezetett be egyes tábornokok, illetve a hadsereghez köthető üzleti érdekeltségek ellen, London pedig felszólította a juntát, haladéktalanul állítsa helyre a demokráciát.

(MTI)

 

Címlapképen: Kjau Zvar Minn (bal) a nagykövetség előtt

Képf forrása: Niklas Halle’n / AFP

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. április 08. 17:17
A nagykövet dolga az országa hivatalos képviselete és nagyon nem az ellenzékieskedés. A világ összes országában az összes nagyköveténél így van. Tök mindegy, hogy mi egy diplomata magánvéleménye, azt nem hangoztathatja, hanem köteles a kormánya álláspontját képviselni. Ez a dolga, ezért kapja a fizetését.
Akitlosz
2021. április 08. 17:15
Szokás szerint hazudik a cikkcímadó ember. Ő csak a VOLT nagykövet, aki le lett váltva, ezért nem engedik be a volt munkahelyére. Ez még egy szalámigyárban is így van. Volt alkalmazottak nem járhatnak vissza a munkahelyükre.
Krupp Skya
2021. április 08. 14:45
Mi van már? Most ő a mianmari Rajk László, vagy a mianmari Nagy Imre, vagy a mianmari Vásárhelyi Mari?
George Soros 2.0
2021. április 08. 11:16
Ejh
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!