Afganisztánban kizárták a lányokat a középiskolai oktatásból

2021. szeptember 18. 20:42

Az iszlamista szélsőségesek azt ígérik, lesznek majd iskolák a lányoknak is, de a szülők borúlátóak.

2021. szeptember 18. 20:42
null

Az új, tálib kormány elrendelte, hogy nyissanak ki Afganisztánban újra a középiskolák, de csak a fiúk számára. A lányokról nem tettek említést a pénteki bejelenetésben, vagyis őket gyakorlatilag kizárták a középszintű oktatásból, amely egy hónap után indul újra az országban.

A tálib oktatási minisztérium azt közölte, hogy a tanítás a 7-12. osztályos fiúk számára indul újra szombaton, a középiskolákba a 13-18 év közötti fiatalok járnak Afganisztánban. A tálibok szóvivője, Zabihullah Mudzsahid közölte:

hamarosan külön iskolákat nyitnak a lányoknak, már folynak az előkészületek.

A diáklányok és sok szülő azonban attól tartanak, hogy ezek csak üres ígéretek.

Egyetemekre továbbra is járhatnak nők

Az elmúlt héten a tálibok bejelentették, hogy az egyetemekre továbbra is járhatnak nők, de

csak a férfiaktól elszeparált helyiségekben tanulhatnak és meghatározott öltözéket kell viselniük.

Akadnak, akik szerint ez a gyakorlatban ellehetetleníti az oktatásukat, mivel a felsőoktatási intézményekben nem tudnak az előírásoknak megfelelő körülményeket kialakítani az oktatásukhoz.

Pénteken az is kiderült, hogy az eddig a nők helyzetével foglalkozó minisztérium helyén a továbbiakban erényügyi hivatal működik majd Kabulban. A tárca épületén nemrég lecserélték a feliratot, az új szerint az intézmény a jövőben „az erény előmozdításáért és az erkölcstelenségek megakadályozásáért” felel majd. A tálibok ugyanezen a néven működtettek erényügyi hivatalt, amikor az 1990-es évek második felében Afganisztánt irányították.

Nyitókép:Douglas CURRAN / AFP

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2021. szeptember 19. 10:11
Oregon...
misi53
2021. szeptember 19. 08:01
Azért ezek tudnak valamit ! Nincs kunhalmi,lendvai, vadai stb!
vemiko
2021. szeptember 19. 06:45
egy kérdés.... akkor. miért nem a nők menekülnek el onnan? hogy lehet, hogy a menekültek 90%-a férfi? persze... terrorban tartják őket.... vagy lehet hogy nekik ez mégsem olyan rossz? nagyon távol vagyunk onnan.... ne essünk már mi is a szégyenletes... gyáva usa hibájába, hogy majd mi tudjuk mi a tuti nekik.... aztán ha nem akarják, akkor sunyin elszökünk, mert a demens(biden) vezetőnk egy retardált....
annamanna
2021. szeptember 18. 22:16
A tanulás erkölcstelen? Az ostoba idiotizmusból és szadizmusból egy dolog következik: N Y O M O R Az ostoba idiotizmusból és szadizmusból egy dolog következik: N Y O M O R Az ostoba idiotizmusból és szadizmusból egy dolog következik: N Y O M O R Lehet tapsolni hozzá! "Ős patkány terjeszt kórt miköztünk, a meg nem gondolt gondolat, belezabál, amit kifőztünk, s emberből emberbe szalad. (...) Az elnyomás csapatban károg, élő szívre mint dögre száll - s a földgolyón nyomor szivárog, mint hülyék orcáján a nyál." https://www.mek.oszk.hu/00700/00708/html/kolto00000/kotet00001/ciklus00519/cim00522.htm
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!