A BBC-ben magyarázkodik a meneküléséről a volt afgán elnök

2021. december 31. 08:40

Asraf Gáni azt mondta, „óriási volt az esélye annak, hogy hatalmas konfliktus alakul ki közöttük, amely elpusztítja az ötmilliós várost, és pusztulást hoz az emberekre”.

2021. december 31. 08:40
null

Afganisztán volt elnöke a BBC Radio 4 Today című műsorában megvédte döntését, hogy a tálibok közeledtével elmenekült a hazájából, mondván, így akarta megakadályozni Kabul lerombolását, számol be az Euronews. Augusztus közepén, amikor a tálibok már körbevették az afgán fővárost, Asraf Gáni elnök váratlanul elhagyta az országot, felgyorsítva a szélsőségesek hatalomátvételét. Az Egyesült Arab Emírségek fogadta be, ma is ott él.

Gáni szerint amikor augusztus 15-én felébredt, nem is sejtette, hogy ez lesz az utolsó napja Afganisztánban. Csak akkor tudatosult benne, hogy távozik, amikor a repülőgép elindult Kabulból. Menekülését sokan hevesen bírálták. A tálibok két különböző frakciója két külön irányból közeledett – magyarázta Gáni a műsorban. Azt mondta, „óriási volt az esélye annak, hogy hatalmas konfliktus alakul ki közöttük, amely elpusztítja az ötmilliós várost, és pusztulást hoz az emberekre”.

Gáni távozása után a tálibok rögvest elfoglalták az elnöki palotát: Az elnök akkor beleegyezett abba, hogy néhányan a hozzá közel állók közül elhagyják Kabult – köztük a felesége is, aki elmondása szerint csak vonakodva tette ezt.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
darling
2022. január 01. 23:51
Micsoda banda! Érdekes a magyarázata: mért hagyta el Kabult?! S h a felesége csak "vonakodva" tette! Gondolom, a legfőbb szempontja lehetett ennek a vadembernek, h vonakodik a neje! Az ország vezetőjeként eláll a harctól, inkább távozik a szajréval! Ilyenek az afgán hősök?! Kétsége ne legyen senkinek, hasonló fazonok jönnek Európába is, csak éppen átöltöztetik őket az ong aktivisták! Ezek civilizálására rámegy akár 100 év is! Érdekes lesz, mit kezdenek velük majd az öntudatos, agresszív fellépésű németek! Arra befizetnék, h ez a Scholz majd beiskolázza őket, meg majd sétáltatják, pelenkázzák a német időseket! Borzasztó következményei lesznek a migránsok betelepítésének Európában! Szép, színes, eseménydús világ elé nézünk!
Akitlosz
2022. január 01. 01:14
"Gáni szerint amikor augusztus 15-én felébredt, nem is sejtette, hogy ez lesz az utolsó napja Afganisztánban. Csak akkor tudatosult benne, hogy távozik, amikor a repülőgép elindult Kabulból. " Na és hogyan került a felébredéstől a repülőgépre? Elkábították, kómában volt és elrabolták és csak a repülőgépen tért magához vagy hogyan?
zakar zoltán béla
2021. december 31. 20:32
"BBC"
namégmitnem
2021. december 31. 13:50
A tálibok két különböző frakciója két külön irányból közeledett – magyarázta Gáni a műsorban. Azt mondta, „óriási volt az esélye annak, hogy hatalmas konfliktus alakul ki közöttük, amely elpusztítja az ötmilliós várost, és pusztulást hoz az emberekre”. ------------------------------ Ami késik, nem múlik. Pontosan ez fog történni a közeljövőben. Abból a két tálib-frakcióból, amely Ghani szerint harapófogóba vette a várost, azóta már valószínűleg huszonkét, egymással versengő/ellenséges frakció alakult, amelyek jó pastu hagyomány szerint porig rombolják majd Kabult - és minden kezdődik előlről. Vérgőzös fanatizmus és primitívség ellen nincs orvosság.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!