Tizenhétmillió állat esett áldozatul a brazil erdőtüzeknek

2021. december 17. 10:32

A 2020-as pusztítás a kutatók szerint apokaliptikus volt.

2021. december 17. 10:32
null

Mintegy 17 millió gerinces állat – hüllő, madár és főemlős – pusztulhatott el a brazíliai Pantanal vizenyős vadonjának hatalmas területeit felemésztő erdőtüzekben brazil tudósok számításai szerint.

A világ legnagyobb vizenyős területének, a Pantanalnak a brazíliai részén több mint 22 ezer tüzet regisztráltak 2020-ban, ami 120 százalékot is meghaladó növekedés volt az előző évhez képest. Amazónia és Pantanal a bolygó legértékesebb ökoszisztémái közé tartoznak. 

A mocsaras vidék brazíliai részének 30 százaléka vált a lángok martalékává 2020 januárja és novembere között, miközben a régiót az elmúlt fél évszázad legpusztítóbb aszálya sújtotta.

A tavalyi tüzek különböztek a megszokottaktól

Az erdőtüzekben elpusztult állatok felméréséről a brazil kutatók a Scientific Report című folyóirat friss számában számoltak be. A BBC hírportálja által ismertetett tanulmány az ilyen természeti katasztrófák megelőzésének szükségességére hívja fel a figyelmet.

A Pantanalban természetes módon is keletkeznek erdőtüzek, de a 2020-as pusztítás a kutatók szerint apokaliptikus volt. Alex Lees, a Manchester Metropolitan Egyetem ökológusa, aki Brazília középső területein és a Pantanal térségben is kutat, kiemelte: a tavalyi tüzek nagyon különböztek a megszokottaktól, az égés és megújulás természetes ciklusától,

szokatlan volt a hevességük és kiterjedésük,

ami nyilvánvalóan a vizsgált időszakban tapasztalt óriási szárazsághoz köthető.

(MTI)

Nyitókép: Facebook

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DonCiccio
2021. december 18. 09:20
Apokalipszis. Hát ja. Már megint megy a hülyítés. És olyan is volt már hogy az összes dinoszaurusz kipusztult. Meg még a tengerbe lévő óriási mindenféle szauruszok is. Pedig óceán mindig volt. Még ember nem is élt (Meg ami jószág nem fért föl a Noé bárkájára azok is mind odavesztek......)
Akitlosz
2021. december 18. 02:15
Na ezért kellene több széndioxid a levegőbe. Az már el van égve. S szeretik a növények. Minél több az oxigén a levegőben annál több az erdőtűz és annál pusztítóbb.
B_kanya
2021. december 17. 12:24
"Mintegy 17 millió gerinces állat – hüllő, madár és főemlős" Tehát az egerek, cickányok, kapivarák, jaguárok, patások és mondjuk békák nem számítanak bele?
B_kanya
2021. december 17. 12:23
" 100% os kontroll mellett,hogy a pénzt ne lehessen ellopni." Musk hozzád képest földhözragadt :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!