A svédek egyre nagyobb arányban támogathatják a NATO-csatlakozást

2022. április 20. 11:20

Egy felmérés szerint a svédek 57 százaléka adná fel a semlegességet.

2022. április 20. 11:20
null

A svédek egyre nagyobb arányban támogatják országuk NATO-csatlakozását – derült ki egy szerdán nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásból.

Svédország és Finnország is azt fontolgatja, hogy az Ukrajna elleni orosz háború miatt véget vet a katonai semlegességnek, és benyújtja tagfelvételi kérelmét az észak-atlanti szövetségnek. Jelenleg a svédek 57 százaléka támogatja a NATO-tagságot – mutatott rá a Demoskop közvélemény-kutató intézet felmérése, amelyet az Aftonbladet című svéd napilap kérésére végeztek el.

Márciusban még csak 51 százalék volt ez az arány. A csatlakozást ellenzők aránya 24-ről 21 százalékra, a bizonytalanok aránya pedig 25-ről 22 százalékra csökkent. A márciusi közvélemény-kutatás volt az első, ahol úgy mérték, hogy a svédek többsége már támogatja a NATO-tagságot.

A semlegesség története

Svédország a napóleoni kor óta nem háborúzott, és az el nem kötelezettségre építette biztonságpolitikáját. Ugyanakkor az ukrajnai háború jelentős változásokhoz vezetett mind a politikai elit gondolkodásában, mind a közvéleményében. Finnországban ugyanez a helyzet, ott már a parlament is megkezdi a vitát a kérdésről.

A svéd kormány elhatározta, hogy május végéig felülvizsgálja biztonságpolitikáját, és az országot vezető szociáldemokraták belső vitát kezdeményeztek annak eldöntésére, hogy szükség van-e a régre visszanyúló NATO-ellenesség átgondolására.

A Demoskop 1177 embert kérdezett meg április 14-e és 19-e között. A felmérésből kiderült, hogy a Svéd Szociáldemokrata Párt szavazói között is nőtt a csatlakozást pártolók aránya, és jóval többen támogatták a NATO-tagságot, mint ahányan ellenezték.

(MTI)

Nyitókép: YouTube / CBS News

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2022. április 21. 09:27
A svédek faszán elsemlegeskedtek idáig. Hirtelen nato tagok akarnak lenni. Mitől fosnak? Az oroszok megtámadják őket? És miért? Nincsen erre racionális magyarázat. Illetve egyet feltételezek. Ahogy nato tagok lettünk, gyurcsány és bandája fénysebességgel építette le a haderőt és a hadsereget, mondván a nato majd úgyis megvéd. Aha, ha minden nato tag leépíti a sereget, akkor végső soron majd Amerika véd meg mindenkit? A déloszi szövetség vége is az lett, hogy a katonailag legerősebb uralta el a többit.. És még valami, hogyan várnánk el másoktól, hogy haljanak meg az országunkért, ha mi magunk nem vagyunk hajlandóak erre? Ez egy libernyák logikai zsákutca.
Robert69
2022. április 21. 00:07
Tervezek egy Nordkapp motoros túrát nyárra, tud valaki orosz vízumot szerezni a svéd és finn területekre?
dottore
2022. április 20. 14:26
Majd meglátjuk hogy a muszlin népességű "honfitársaitok" hajlandóak e harcolni értetek, idióta svédek. Vagy csak a segély kell nekik és a ficki-ficki.
pipa89
2022. április 20. 12:46
Ugye, milyen jól működik a jenki eredetű progresszív liberálfasizmus?! Volt egy svéd Svédország valamikor, olyan open society vót, hogy az is bement, aki nem akart, aztán olyan sokan lettek, hogy elkezdték a maguk képére formálni, a maradék svéd pedig még nyitottabbá vált, már a NATO-ra is nyitnak. Hót logikus döntés! Soros György a lélegeztetőn dörzsöli a kezét és rekedt szuflanélküli hangon suttogja: - Magyarország! Az enyém leszel Te is!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!