A lengyelek és a csehek védik Szlovákia légterét, amíg megérkeznek az amerikai gépek

2022. augusztus 28. 08:20

A légtér őrizetét az orosz gyártmányú MiG-29-es vadászgépek kivonása teszi szükségessé.

2022. augusztus 28. 08:20
null

Megállapodást írt alá Szlovákia Lengyelországgal és Csehországgal a szlovák légtér közös őrizetéről, amelyet az orosz gyártmányú MiG-29-es vadászgépek kivonása tesz szükségessé – számolt be a Világgazdaság. A portálon azt írják: Szlovákia légterének védelmét Jaroslav Nad szlovák védelmi miniszter júniusban kérte a cseh és a lengyel féltől.

„Észszerű lenne segítséget nyújtani Ukrajnának” 

A misszió szeptembertől kezdődik, és legalább 2023 végéig tart, addig, amíg Szlovákia meg nem kapja az általa megrendelt 14 darab F-16-os amerikai vadászgépet. A megállapodást Jaroslav Nad, Mariusz Blaszczak lengyel és Jana Cernochová cseh védelmi miniszter írta alá a szlovákiai Malacka (Malacky) város katonai repülőterén.

A MiG-29-esek használatát a szlovák hadseregben az Ukrajna elleni orosz támadás miatt szüntetik be. 

A vadászgépeket a szlovák kormány kész Ukrajna rendelkezésére bocsátani, bár erről még megállapodás nem született. „Megvan a politikai akarat, a lehetőség adott, és észszerű lenne segítséget nyújtani Ukrajnának” – jelentette ki Jaroslav Nad. Mint hozzátette, a MiG-29-es vadászgépek értéke nagyjából 300 millió euró körül lehet, és Szlovákia valamiféle anyagi kompenzációt kérne a gépek Ukrajnának adományozása fejében.

Szlovákia korábban Ukrajnának adományozott már egy Sz-300-as légvédelmi rendszert, több harci helikoptert, tarackokat és Grad sorozatvetőket. A héten a pozsonyi kormány jelezte, hogy 30 darab BVP-1 gyalogsági harcjárművet is küld Kijevnek.

Nyitókép: IllusztrációMTI/Bodnár Boglárka

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kivancsijani
2022. augusztus 28. 17:47
Szerencsétlan szlovákokra jóbarátság fejében kiszuperált felújított F16-osokat tukmáltak az atlanti barátaik. Azt is majdra :-)
zara
2022. augusztus 28. 13:23
az orosz gázt elfelejthetitek ebben az esetben, moszkovának nincs más lhetősége h valami választ adjon...
..--..
2022. augusztus 28. 12:27
-zsoltkom- "Észszerű lenne segítséget nyújtani Ukrajnának" "Mondtam neki, hogy térdeljen le, aztán fejbe lőttem. Aztán nagyon sokáig remegtem" ""Én, az 51460-as egység katonája, Danyiil Andrejevics Frolkin őrvezető tizedes, beismerem minden bűnömet, amit Andrijivkában elkövettem: hogy civileket lőttem le, hogy civilektől loptam, és hogy elkoboztam a telefonjaikat." Az idézet egy 21 éves orosz katonától származik, aki Kijev ostroma során részt vett az egyik környékbeli település, Andrijivka feldúlásában és a helyiek terrorizálásában." https://bit.ly/3CAW2rs
mustarharmas
2022. augusztus 28. 12:15
Szuper. Már légvédelmük és légierejük sincs. Tökéletes szlovák kormány.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!