Formálódik a Nyugat alternatívája

2022. szeptember 15. 18:33

Mindenképpen jelzés értékű, hogy Szamarkandban 3,4 milliárd ember vezetői jönnek össze, és a Föld lakosságának nagyjából felét képviselő vezetők ráznak kezet Vlagyimir Putyinnal.

2022. szeptember 15. 18:33
null
Stier Gábor
Stier Gábor

„Az üzbegisztáni Szamarkandban megkezdődött a Föld lakosságának mintegy felét képviselő, az úgynevezett nem Nyugat egyik legfontosabb szervezetének tekinthető Sanghaji Együttműködés Szervezetének (SCO) 22. csúcstalálkozója. A megbeszéléseknek külön súlyt ad a turbulens nemzetközi helyzet, és a világrend átalakulása. A csúcs alkalmat ad arra is, hogy Vlagyimir Putyin külön megbeszéléseket folytasson az Európai Unió és Oroszország között dúló gazdasági háború Moszkva szempontjából két kulcsfontosságú szereplőjének tartott Kína és India első embereivel, Hszi Csin-ping államfővel és Norendra Modi miniszterelnökkel. Éppen ezért a harkivi fronton elszenvedett műveleti vereség a legrosszabbkor jött az orosz elnöknek.

A formálódó úgynevezett nem nyugati világ három vezető politikusa, Hszi Csin-ping, Norendra Modi is Vlagyimir Putyin is megérkezett az üzbegisztáni Szamarkandba, a »sanghajiak« csúcstalálkozójára. A megbeszélések választ adnak arra is, hogy hol tart a Nyugat alternatívájaként emlegetett másik világ formálódása. Moszkvában bizakodóan tekintenek a találkozóra, amely reményeik szerint csattanós válasz lesz a NATO-nak. A két államfő találkozója minden bizonnyal tovább erősíti a stratégiai szövetséget Oroszország és Kína között, és Putyin és Modi megbeszélései pedig még inkább közelíthetik egymáshoz Oroszországot és Indiát. De rajtuk kívül a regionális hatalmak vezetőiként jelen lesz Szamarkandban többek között Recep Tayyip Erdoğan török, Ilham Aliyev azeri államfő, Shehbaz Sharif pakisztáni miniszterelnök és Ebrahim Raisi iráni elnök is, így kétoldalú találkozók sorát bonyolítják le.

Ez a csúcs a várakozások szerint a közös veszélyek és kihívások felvázolásával, és az együttműködés megerősítésével megerősíti a sanghaji együttműködés politikai szerepét. A Nyugaton kívüli világ ugyan még csak formálódik, azonban ebben a politikai, biztonságpolitikai, pénzügyi és gazdasági alternatíva kereteit kialakító folyamatban fontos lépés lehet a mostani találkozó. Ezért aztán Putyin pozícióit nem erősítik a friss ukrajnai fejlemények. Persze, a Nyugat összefogása és felsorakozása Ukrajna mellett figyelmeztető is az alternatíva kialakításában érdekelteknek, és szorosabb együttműködésre, Moszkva melletti kiállásra, túlzott gyengülésének megakadályozására sarkallhatja Pekinget és Új-Delhit.

A vezető hatalmai kihasználják a helyzetet, diszkont áron óriási mennyiségben veszik az orosz gázt és főképp az olajat, ám közben arra is figyeljenek, hogy ne romoljon meg túlságosan a kapcsolatuk az Egyesült Államokkal.”

Nyitókép: Dmitry Azarov / SPUTNIK / AFP

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
simonvitéz
2022. szeptember 16. 10:59
Dehát én azt hittem, Putinputler el van szigetelve, senki nem áll szóba vele!! Erre mik ki nem derülnek, a Föld lakosságának majd 40%-át adó országok vezetői sorra találkoznak vele, kezet fognak majd üzletet kötnek vele!? Hát nem ő a megtestesült Gonosz?!
Vakfolt
2022. szeptember 16. 07:07
"Éppen ezért a harkivi fronton elszenvedett műveleti vereség a legrosszabbkor jött az orosz elnöknek." Talán pont hogy jól jön, Lincoln is akkor tudott támogatást kiharcolni, mikor kezdetben vesztettek az északiak csapatai, Putyin mondhatja azt, hogy az amcsik bárhol képesek beleszarni a levesbe, ha nem fognak össze, és ezzel pont Kína ugyanilyen fájós fogát, Tajvant csiklandozná..
zolizolizoltan
2022. szeptember 16. 06:59
A másodvonal jött össze. 10 év múlva lesznek egyenrangúak Nyugattal, ha egyáltalán egyenrangúak lesznek. Ez Kínára vonatkozik, a többi országok talán sohasem éri utól Nyugatot. Egyelőre köhög a bolha, más nem történik.
Pelso j.
2022. szeptember 16. 06:59
jelzésértékű, ez jó. A forintnak is az volt, ugye.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!