Perceken át vöröslő célkereszt volt a lángoktól ölelt Ali Hamenei ajatollah homlokán az iráni köztelevízióban

2022. október 09. 11:25

Hekkertámadás szakította félbe az iráni állami tévé adását helyi idő szerint szombat este.

2022. október 09. 11:25
null

A műsorban éppen Hameneit ábrázoló képsorokat mutattak, amelyeket azonban váratlanul az immár negyedik hete zajló országos tüntetéssorozaton meggyilkolt nők képei váltottak fel, majd ismét megjelent Hamenei képe, ám ezúttal vörös célkeresztben, alatta pedig fárszi nyelven

A fiataljaink vére a te lelkeden szárad” 

felirat állt.

A képek között látható volt Mahsza Aminié is, azé a 22 éves kurd nőé, akinek halála kirobbantotta a megmozdulásokat. Az Iran International nevű, londoni székhelyű hírcsatorna Twitteren azt közölte, a támadásért az Edalat-e-Ali nevű hekkercsoport jelentkezett, amely az év elején már a televízió weboldalát is feltörte.

Aminit szeptember közepén vette őrizetbe az erkölcsrendészet, mert nem viselte az előírás szerint kötelező fejkendőt, a hidzsábot. Szemtanúk szerint a nőt megverték a rendőrautóban, majd kómába esett. Három nappal később meghalt egy teheráni kórházban. A héten közzétett halottkémi szemle szerint Amini halálát nem ütések, hanem "egyéb betegségek" miatt fellépő agyi oxigénhiány okozta.

A fiatal nő ügyén túlmutatóan számos demonstráló már az iráni vezetés - egyúttal Hamenei - ellen tüntet. A megmozdulásoknak sok halálos áldozata van; jóllehet pontos számokat nem tudni, iráni ellenzéki csoportok szerint a halottak száma a 100-hoz közelít.

(MTI)

Nyitókép: AFP

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Spiltyu
2022. október 10. 09:36
a CIA ott is megcsinálja az arab (bocsánat, perzsa) tavaszt
Csakislovacska
2022. október 10. 08:41
Az egyetlen esély hogy a sátánfattya lázadókat,ostoba,fogalmatlan húszéves picsákat becsomagolva tartják! Ez egy bolsevik puccs! Hamenei,Irán,veled vagyunk,járd a hagyomány és a rend útját! A pinához amúgy kötelező fegyvertartási engedélyt kellene bevezetni,haladéktalanul és nemcsak Iránban!
nempolitizálok
2022. október 09. 16:24
Ez kellene a holland miniszterelnöknek is, ahol nemrég a rendőrök agyonvertek egy szlovákot.
foldizs
2022. október 09. 15:37
Dilemma előtt a magyar oroszbuzik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!