Svájc inkább mindenből kimaradna: népszavazást is bevetve tiltanák meg, hogy az ország a szankciós rendszerhez csatlakozzon

2022. november 13. 08:22

Az októberben alakult Pro Schweiz civil szervezet szerint Svájcnak vissza kell térnie a teljes semlegesség politikájához.

2022. november 13. 08:22
null

Az októberben alakult Pro Schweiz civil szervezet szerint Svájcnak vissza kell térnie a teljes semlegesség politikájához, nehogy elveszítse nemzetközi befolyását és a közvetítői szerepét a világban.

A szervezet szerint árt az országnak, ha csatlakoznak az Oroszország ellen hozott szankciókhoz. A Pro Schweiz egyik legismertebb támogatója Christoph Blocher volt svájci rendőr- és igazságügyi miniszter.

– fogalmazott a politikus a szervezet létrehozásakor, majd a berni vezetést képmutatással és bűnbakkereséssel vádolta. 

A Pro Schweiz csoport azon az állásponton van, hogy „Svájc függetlenségét és semlegességét ne ássa alá egy ideológiavezérelt és képmutató külpolitika.” A csoport által kezdeményezett alkotmánymódosítás deklarálná az örök semlegességet, és tiltaná, hogy az ország katonai szövetségekhez csatlakozzon.

Ez alól csak az lenne kivétel, amennyiben az országot közvetlen katonai támadás éri – jelezték. A berni vezetés egyelőre nem reagált a csoport népszavazási kezdeményezésére. 

Nyitókép: Fabrice Coffrini/AFP

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lisa
2022. november 15. 21:09
Én annyira nem tudok jól németül, nekem a férjem szokott segíteni a nehezebb kifejezéseknél. :-))
ebalint
2022. november 14. 10:43
A nácik által odavitt arany(fogak)ra is semlegesek voltak.
Tárkány Álmos
2022. november 13. 11:53
A semlegesség, kimaradás nem bemondásos alapon működik. Akkor lehetsz semleges, akkor maradhatsz ki, ha azt a szemben álló felek garantálják. Mert érdekük fűződik hozzá - például Svájcban tartják a pénzüket. Egy NATO-tag viszont nem tud kimaradni semmiből, ha rosszra fordulnak a dolgok. Egyrészt kötelezettségei vannak a Szövetségen belül, másrészt hiába fog visítani, mint a malac, hogy "Kimaradok!", az orosz akkor is oda fog pakolni.
elfújta az ellenszél
2022. november 13. 11:36
Svájcra érdemes odafigyelni, mert a jövőben minta lehet az EU-hoz fűzdő viszony szempontjából. Benn is van az EU-ben meg kinn is, az EGT részeként élvezi az előnyöket, de nem vesz részt minden fasságban, ami az EU-t egyre inkább jellemzi. Pár év múlva amikor nettó befizetők leszünk, és az EU a reménytelenül csóró államok felvételével (Ukrajna, Moldova) feneketlen pénznyelő géppé válik, érdemes megfontolni egy váltást az EGT státuszra
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!