Az Európai Bíróságon folytatódik a kötelezettségszegési eljárás a gyermekvédelmi törvény miatt

2022. december 20. 15:51

Másfél év egyeztetés alatt nem közeledtek a Bizottság és a magyar kormány álláspontjai.

2022. december 20. 15:51
null

A Bizottság kötelezettségszegés megállapítása iránti keresetet nyújtott be az Európai Bírósághoz a 'pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről, valamint a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról' szóló törvényben a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérés, a nem megváltoztatása, valamint a homoszexualitás népszerűsítése és/vagy megjelenítése tekintetében foglalt tilalmak és korlátozások miatt” – közölte az Európai Bíróság.Ez azt jelenti, hogy hazánk ellen kötelezettségszegési eljárás indul a 2021. évi LXXIX. törvény miatt, amely a pedofil bűnelkövetőkkel lép fel szigorúbban, valamint tiltja a nemváltás gyerekeknek való népszerűsítését, a homoszexualitás 18 éven aluliaknak való népszerűsítését.

Az eljárás végén a luxemburgi bíróság arról fog döntést hozni, hogy a törvény megfelel-e az EU-s jognak. 

Az egész folyamatot már másfél éve nyáron indította el a Von der Leyen vezette Európai Bizottság, – aki „szégyenletesnek” nevezte a jogszabályt – de mivel az egyeztető szakasz nem hozott eredményt, az ügy a bíróságon folytatódik.

Ha a Bíróság elmarasztalná hazánkat, akkor az ítélet erejéig ki kellene vennünk  a törvényből a kérdéses részeket. Ha a bírósági ítélet ellenére az uniós ország nem hozza meg a szükséges intézkedéseket a jogsértő helyzet megszüntetésére, a Bizottság újból a Bírósághoz fordulhat, és pénzbüntetés kiszabását kérheti.

Nyitóképünk illusztráció. Forrás: Jaime Reina / AFP

Összesen 282 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nabakker
2022. december 21. 07:17
Én leszarom hogy ki milyen buzi vagy kretén vagy egyéb állat, de egy ártatlan gyereket nincs joguk megrontani! Ez BŰN!
Namond
2022. december 21. 02:08
És Orbán, a harci kutya engedelmesen lábhoz fog kushadni, mint tette azt a határsértők megítélt, zsebszerződéses földbérletű osztrákok javára szóló ítéleteknél, mi pedig fizetünk.
Magyarvagyoknemturista
2022. december 20. 23:44
Aki szerint eu-s jog a gyerekek buzerálása azt nyilvánosan kell felnégyelni és nincs kegyelem!
Balango
2022. december 20. 22:21
Csak kellő ideig kell kitartanunk, és ezek ott Nyugaton valami egészen mással lesznek elfoglalva. Allah nagy!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!