„A fegyverek szállítása átlendíthet bennünket egy harmadik világháború küszöbén” – véli a világ egyik leghíresebb filozófusa

2023. február 15. 16:20

Jürgen Habermas szerint a Nyugat erkölcsi felelősséget is visel tetteiért.

2023. február 15. 16:20
null

Vlagyimir Putyin orosz elnök ugyan semmi jelét nem adja annak, hogy hajlandó volna tárgyalni az Ukrajna ellen indított háború befejezéséről, a védekezést támogató Nyugatnak azonban így is tárgyalásokra és kölcsönös engedményeken alapuló megállapodásra kell törekednie a világ egyik leghíresebb kortárs filozófusa, Jürgen Habermas szerint.„”

A német gondolkodó a Süddeutsche Zeitung című lapban szerdán közölt írásában kifejtette, hogy az orosz támadás elleni védekezést fegyverszállításokkal segítő

nyugati országok könnyen a szakadék szélén kóborló alvajáró helyzetébe kerülhetnek,

hiszen nem határozták meg a támogatás pontos célját, és Kijevre helyezik annak a döntésnek a felelősségét, hogy mikor kell tárgyalást kezdeni a harcok lezárásáról. Így előfordulhat, hogy dönteniük kell: magára hagyják Ukrajnát vagy bekapcsolódnak a háborúba.    

A Nyugat erkölcsi felelősséget is visel

Mint írta, a fegyverszállítások céljáról kialakult két homályos és egymással versengő meghatározás. Az egyik az, hogy Ukrajna nem veszíthet, a másik pedig az, hogy le kell győzni Oroszországot. A pontos támogatási cél megjelölésének elmulasztása végzetes hiba, az pedig következetlen és felelőtlen, hogy átengedik Kijevnek a döntést arról, hogy mikor legyen tárgyalás a háború lezárásáról és mi legyen a tárgyalási alap. Aláhúzta:

a Nyugat támogatásától is függ, hogy Ukrajna meddig bírja a harcot,

és a Nyugat erkölcsi felelősséget is visel az általa biztosított fegyverekkel okozott pusztításért. Az Ukrajnát támogató nyugati országok azért sem háríthatják az ukrán kormányra a felelősséget a fegyverszállítások révén elhúzódó harcok brutális következményeiért, mert előállhat az a helyzet, amelytől a leginkább tartaniuk kell: azaz szembekerülhetnek azzal a dilemmával, hogy vagy magára hagyják az orosz túlerővel küzdő Ukrajnát, vagy pedig a háború részesévé válnak – fejtette ki a német filozófus. Hozzátette: az egyre modernebb fegyverek szállítása olyan dinamikát indított el, amely

észrevétlenül átlendíthet bennünket egy harmadik világháború küszöbén.  

Habermas szerint mindez azt mutatja, hogy a Nyugatnak magához kell ragadnia a kezdeményezést. Ugyanakkor egyelőre semmi nem utal arra, hogy Vlagyimir Putyin hajlandó lehet tárgyalni, ráadásul a kelet-ukrajnai területfoglalásokkal Kijev számára elfogadhatatlan helyzetet teremtett.    

A Nyugatnak erősen törekednie kell a tárgyalások megindítására

Ez azonban talán válasz a nyugati szövetségesek azon hibájára, hogy Oroszországot kezdettől szándékosan homályban hagyta a katonai támogatás célját illetően, hiszen a kétértelműség nyitva hagyta azt az értelmezési lehetőséget, hogy a Nyugat valódi célja a Kreml számára elfogadhatatlan regime change, vagyis az oroszországi rendszerváltás – írta Jürgen Habermas. A háború az emberveszteség mellett napról napra több anyagi erőforrást is felemészt,

amelyet nem lehet a végtelenségig pótolni.

Ez a tény önmagában is azt jelzi, hogy a Nyugatnak erősen törekednie kell a tárgyalások megindítására. Mint írta, olyan kompromisszumos megoldást kell találni, amelynek révén Oroszország nem szerez újabb területeket Ukrajnától a háború kitörése előtti állapothoz képest – vagyis Ukrajna nem veszíti el a háborút –, mégis lehetővé válik, hogy arcvesztés nélkül zárja le a harcokat.

(MTI)

Fotó: ARNE DEDERT / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bölcsbagoly
2023. február 16. 06:52
Atyaég, erről a kilógó nyelvű, ferdeorrú vénemberről mit mondana Lombroso ha élne? Aztán mitől az egyik legjobb, legismertebb? Legjobban véleményezi mások véleményét, vagy mi? Mert filozófálgatás terén nincs már új a Nap alatt! Legfeljebb ugyanaz, de más szavakkal kífejezve s ezeket ismételgetik eredetiként beállítva! S érdekes módon, ezek léhűtők majd mind egy tőről fakadnak!
tölgy
2023. február 15. 19:08
Az oroszok nem térnek, nem térhetnek vissza arcvesztés nélkül a háború előtti helyzethez. Ennek belátására még csak világhírű filozófusnak sem kell lenni! A fejlettnyugat elvesztette a bizalmat, az ígéreteibe, szerződéseibe vetett bizalmat. A ruszkik most már területi nyereségre és Ukrajna nácitlanítására törnek a fejlettnyugat ellenében. És... és ha ebben a fejlettnyugat megakadályozza, az az ismert világ pusztulásával jár. Ám ezzel a fejlettnyugat vérgőzös, dölyfös, magukat felsőbbrendűnek tartó politikusai, agytrösztjei is tisztában vannak.
gonterl
2023. február 15. 18:23
A SZU-nak része volt Ukrajna is. Magyarországot az Ukránok "szabadították" fel. Most sokan szeretik a felszabadítóinkat, a múltat elhallgatják, vagy eltörölték.
putyliorkok
2023. február 15. 17:55
93 éves vén hugyos már lóg a nyelve:D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!