Boris Johnson felszólította a briteket, hogy adjanak harci repülőket Ukrajnának

2023. február 23. 21:29

A brit védelmi miniszter szerint azonban a következő hat hónapban nem adnak át harci repülőket Ukrajnának.

2023. február 23. 21:29
null

Boris Johnson volt brit miniszterelnök szerint a brit kormánynak harci repülőgépek átadásával kellene segítenie az ukrán fegyveres erőket az Oroszországgal vívott háborúban. Johnhson a Sky News brit kereskedelmi hírtelevíziónak nyilatkozva csütörtökön kijelentette azt is, hogy Kína „történelmi léptékű hibát” követne el, ha fegyvereket adna Oroszországnak.

A volt kormányfő – akit sorozatos belpolitikai botrányok után tavaly nyáron kényszerített távozásra a kormányzó Konzervatív Párt alsóházi frakciója – úgy fogalmazott: Nagy-Britannia és az egész euroatlanti biztonsági térség védelme szempontjából is a leggazdaságosabb megoldás annak biztosítása lenne, hogy Oroszország kudarcot valljon Ukrajnában és Ukrajna megnyerje a háborút.

Johnson szerint az ukránok F-16-os vadászgépeket akarnak

„Nekünk nincsenek F-16-osaink, vannak viszont Typhoonjaink. Véleményem szerint érvek szólnak amellett, hogy Nagy-Britannia megtörje a jeget és átadjon néhány Typhoont Ukrajnának” – mondta a csütörtöki Sky News-interjúban Boris Johnson. Hozzátette:

Ukrajna „szárnyakat kér”

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök két hete előre be nem jelentett látogatást tett Nagy-Britanniában, és tárgyalásain igen erőteljes nyomást fejtett ki annak érdekében, hogy a brit kormány és a nyugati szövetségesek adjanak korszerű vadászgépeket Ukrajnának.

A londoni parlament két házának tagjai előtt tartott beszédében Zelenszkij úgy fogalmazott, hogy Ukrajna harci repülőgépek formájában „szárnyakat kér” szabadságának védelméhez.

A londoni miniszterelnöki hivatal azonban meglehetősen tartózkodó módon reagált Zelenszkij beszédére, hangsúlyozva: repülőgépek szállítása csak hosszú távú megoldásként jöhet szóba, és

Ukrajnának most a rövid távon elérhető védelmi kapacitások megszerzésére van a legnagyobb szüksége.

 

Brit védelmi miniszter: A következő hat hónapban sem várható brit harci repülőgépek átadása 

Ben Wallace védelmi miniszter, aki a minap egy brit-olasz miniszteri fórumon vett részt, a rendezvény utáni sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a vadászgépekhez kiszolgáló személyzet is kell, és ha Nagy-Britannia a királyi légierő (RAF) kötelekében hadrendbe állított Typhoon harci repülőgépekből adna Ukrajnának, ahhoz „jó sok embert is” Ukrajnába kellene telepítenie.

„Ha egy Forma-1-es csapatban nincs kiszolgáló személyzet, még az autót sem lehet beindítani” – fogalmazott Wallace. A védelmi miniszter szerint

Nagy-Britannia a nyugati szövetségesek közül elsőként kezdte meg ukrán pilóták NATO-szabványoknak megfelelő kiképzését, de a kormány rendre hangsúlyozza: ez a kiképzés arra irányul, hogy Ukrajna a NATO által meghonosított harcászati módszerekkel védhesse meg légterét „a jövőben”.

„Miért akarná Kína beszennyezni magát?”

Boris Johnson a csütörtöki Sky News-interjúban az Oroszországnak nyújtandó esetleges kínai katonai segítségre vonatkozó kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: Kína történelmi léptékű hibát követne el, ha ezt megtenné.

„Miért akarná Kína beszennyezni magát azzal, hogy közösséget vállal Putyinnal, aki gengszterként és kalandorként leplezte le saját magát” – tette hozzá a volt miniszterelnök.

(MTI)

Nyitókép: MTI/AP/Pool/AFP/Tolga Akmen

***

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
powerage
2023. február 24. 09:59
Ezt a borisz gyereket is be kéne öltöztetni terepszínbe, kezébe adni egy puskát aztán bezavarni egy ukrán lövészárokba, ha már ennyire szeretne kibontakozni.
Kala pál
2023. február 24. 05:20
Olyan ez a csámpás hóbagoly mint a mi makink, nem a partvonalon van kívülről szól. Már a stadionba sem léphet be de onnan szól bele a játékba!
Martell 2
2023. február 24. 00:57
Te háborús uszító geci, kötél járna neked.
Vitéz János
2023. február 23. 23:14
Ha komoly fegyverzeti előnyre tenne szert Ukrajna, az az oroszokra nézve olyan fenyegetés lenne, amire megelőző csapásokkal lenne kénytelen válaszolni. Ez nem jelent első körben atomot. Viszont totális és teljes fegyvernemes támadást jelenthet. A lakosság kímélése is háttérbe szorulna és az eddig nagyrészt megkímélt hátország is nagyon komoly csapásokra számíthatna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!