„Igazi banderistákkal” tüntettek együtt Biden emberei Washingtonban

2023. március 06. 14:21

A USAID vezetője, valamint több másik fontos, az amerikai elnökhöz közel álló tisztségviselő vett részt azon a washingtoni tüntetésen, ahol ukrán nacionalisták még több fegyverszállítást és Oroszország megbüntetését követelték az Egyesült Államoktól.

2023. március 06. 14:21
null

Samantha Power a USAID vezetője is csatlakozott azokhoz az európai uniós, valamint amerikai tisztségviselőkhöz azon a háborút támogató tüntetésen, amelynek egyik főszervezője egy olyan ukrán aktivista csoport volt, amelyik

„igazi banderistának” és a Jobb Szektor ukrán nacionalista szervezet „washingtoni ágának” nevezi magát.

Power mellett felszólalt a rendezvényen Karen Donfried, a Biden-kormányzat európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkára. Donfried közel 20 évet dolgozott az amerikai és a német kormány által finanszírozott German Marshall Fund agytrösztnél, amelynek elnöki posztjáról 2021-ben távozott a Fehér Házba.

A tüntetést az orosz-ukrán háború kitörésének első évfordulóján tartották. A tüntetők azt követelték, hogy az Egyesült Államok küldjön Ukrajnának vadászgépeket és „büntesse meg Oroszországot” – írta a Greyzone nevű hírportál.

Beszédet tartott még Ukrajna amerikai nagykövete, Oksana Markarova; továbbá Kimberly Bassett, Washington D.C. államtitkára; Mark Ordan, az Amerikai Kereskedelmi Kamara igazgatótanácsának elnöke; valamint Stavros Lambrinidis, az Európai Unió amerikai nagykövete.

A színpadon ott volt Paul Grod, az Ukrán Világkongresszus elnöke is, aki korábban többször is kiállt a második világháborús ukrán náci kollaboránsok védelmében. Továbbá

hősöknek nevezte a Waffen SS galíciai csoportjának, az Ukrán Felkelő Hadseregnek és az Ukrán Nacionalisták Szervezetének tagjait is,

akik szerinte „ősi ukrán hazájuk szabadságáért harcoltak”.

A beszédeket követően a tüntetők Lincoln-emlékműtől indulva elvonultak a Fehér Házhoz, ahol többek között azt skandálták, hogy „Oroszország terrorista állam”. A tüntetők egy csoportja az orosz nagykövet washingtoni rezidenciájához vonult.

A USAID hirdette is a honlapján az eseményt, amelynek egyik szervezője a US Ukrainian Activism (Amerikai Ukrán Aktivizmus) volt, amely a 2014-es majdani események óta támogat ukrán radikális elemeket. A szervezet alapítója, Nadja Saporinszka egy időben

szerepelt az amerikai védelmi minisztériumának feketelistáján is,

ukrán neonáci és ultranacionalista milíciákkal fennálló kapcsolatai miatt.

 

Nyítókép: Celal Gunes / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
paperfellow
2023. március 08. 11:52
Oszt ez melyik gender a sok közül?
NullaSalus
2023. március 07. 00:28
Persze ilyenkor a mindenhol lopakodó fasizmust vizionáló ADL, meg az NAACP nincsenek sehol. Vicc.
Bobika8
2023. március 06. 20:32
„ősi ukrán hazájuk szabadságáért harcoltak” Micsoda? Miről van szó?
Takimaki
2023. március 06. 20:06
Itthon is ugyan ez volt senkit nem érdekelet a jobbik náci tagozata miután az ő nótájukat fújta
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!