Üzent a szerb elnök – eddig sem adtak, és a jövőben sem fognak fegyvereket eladni Ukrajnának

2023. április 13. 19:59

Vucsics hangsúlyozta, „nincs olyan dokumentum, amely ennek az ellenkezőjét bizonyítaná”.

2023. április 13. 19:59
null

Szerbia nem adott el, és a jövőben sem fog eladni fegyvereket Ukrajnának, és

nincs olyan dokumentum, amely ennek az ellenkezőjét bizonyítaná

– szögezte le Aleksandar Vucsics szerb elnök csütörtökön a közép-szerbiai Raskában, ahol koszovói szerbekkel tárgyalt.

Sem Ukrajnának, sem Oroszországnak nem adnak el lőszereket

„Eladunk lőszert legális végső felhasználóknak, de Ukrajnának vagy Oroszországnak nem” – jegyezte meg a szerb elnök.

A szerbiai közszolgálati televízió beszámolója szerint a szerb államfő a kiszivárgott amerikai hírszerzési adatokról megjelent hírekre reagált a fegyverekről szóló kijelentésével. Mint mondta, amikor Belgrád Törökországnak, Csehországnak és Spanyolországnak ad el fegyvereket,  akkor tudni lehet, hogy azoknak kik a végső felhasználói. Hozzátette:

országa továbbra is fog külföldre szállítani fegyvereket, de nem az ukrajnai háború résztvevőinek.

Azt is közölte, hogy Szerbiának több évtizedes fegyveripari múltja van, és továbbra is komoly befektetéseket terveznek a szektorba.

Szerbia továbbra sem tervez csatlakozni a NATO-hoz

Néhány napja a szerb védelmi miniszter reagált a kiszivárgott dokumentumokra. Milos Vucevic közölte, hogy Szerbia valóban ad el fegyvereket harmadik országoknak, amelyek távol vannak az orosz-ukrajnai konfliktustól, és mindig fennáll annak a lehetősége, hogy valaki ezeket továbbadja. Ez viszont nem Szerbia problémája, hanem azoké az országoké, amelyek nem tartják be a nemzetközi szabályokat.

Aleksandar Vucsics arra is kitért csütörtökön, hogy Szerbia katonailag semleges ország, és továbbra sem tervez csatlakozni sem a NATO-hoz, sem más katonai tömbhöz.

(MTI)

Nyitókép: Ludovic Marin / AFP

***

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
EX - Terminátor
2023. április 14. 09:22
"Eladunk lőszert legális végső felhasználóknak," Világos! Ami / aki lehet ukrán vagy orosz is de direkt nem szállítanak egyik hadseregnek sem.
Tommaso
2023. április 14. 02:43
A szerb-orosz jó kapcsolatok évszázados múltra tekintenek vissza. Amikor a gaz magyarok 1914 nyarán rátámadta Szerbiára, az oroszok azonnal a védelmükre keltek és jól elpicsázták az agresszor magyarokat. De pontositsunk, nem a magyar nép, hanem a JOBBOLDALI POLITIKUSAI VOLTAK A BŰNÖSÖK. Akárcsak napjainkban, lásd: egekbe szökő infláció, reálbércsökkenés, gyenge forint, külpolitikai elszigetelődés, költségvetési hiány, adósságnövekedés, erőltetett iparositás (amibe Orbán elődje, Rákosi is belebukott), ruszkiseggnyalás... Ezekért a szélsőjobboldali Orbán-rezsim a hibás.
zsuuuzsaaa
2023. április 14. 00:26
Azért az tragikus, hogy az emberiség történelmét elnézve, semmit sem fejlődött az ember. Érdekek mentén - a másik leigázása bármi áron, - háborúk, - csaták, - manipuláció, - árulás örök elem. Bármennyit tanulhat az ember - szépről, jóról, erkölcsről, beszélhetnek közös nyelven, mégis mindig megy a szarkeverés, ellenségeskedés, provokálás. Azt hittem, a világ jó irányba változik. De ez ugyanaz a pocsolya. Szomorú látni, hogy annyi hőseposz után a valóságban a Zusa is csak egy agresszív kismalac, aki a hatalmával elképesztő módon visszaél.
-Zsolt-
2023. április 14. 00:23
Egy másik picsaarcú Szucsa Pika, akit Putyin dróton rángat. 🤣🤣🤣
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!