Győzni tudott egy választáson az AfD – mi ennek a jelentősége?

2023. június 26. 09:01

A német politikában eddig szigorú karanténban tartott, rendszerkritikus AfD az összes szavazat abszolút többségét nyerte meg magának egy keletnémet választáson – hosszú út vezetett idáig.

2023. június 26. 09:01
null
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

A Mandiner is beszámolt arról, hogy az AfD választást tudott nyerni egy türingiai járásban, Sonnebergben és térségében. A rendszer- és EU-kritikus Alternatíva Németországért párt ezzel első alkalommal szerzett meg egy helyi vezetői tisztséget a párt és a német politika történetében.

A germán országokban mostanában egyébként is az AfD, illetve a Szabadságpárt (FPÖ) előretörése figyelhető meg, ami alapvetően befolyásolhatja Németország és Ausztria politikájának alakulását – erről írtunk minapi részletes elemzésünkben is.

Az AfD tíz évvel a megalapítása után, hosszú és rögös úton keresztül jutott el idáig. Az egykor eurókritikus közgazdász professzorok és más értelmiségik által alapított, elméleteken vitatkozó pártban

sok évig vitázott és meccselt egymással az intellektuális és a népi, populista szárny,

ami végül több fordulóban az utóbbi győzelmét hozta. A hosszú, langyos merkeli évek során és a botladozva, ámde ideologikusan kormányzó új, balliberális német kormány alatt az AfD az elégedetlen német polgárok gyűjtőpártjává vált, ami szépen lassan az összes olyan álláspont mögé felsorakozott, ami szembe megy a német politikai és médiafősodorral. Az EU és az euró kritikája, a Covid-korlátozások és a kötelező oltások kritikája, a migráció és a radikális zöldpolitika kritikája, és a többi: az AfD lett végül mindazok politikai otthona, akiknek elegük lett a mai német politika és nyilvánosság csapásirányától.

Mindezek mellett nem lehet szó nélkül hagyni azt sem, hogy a hangos rendszerkritikus párt a szélein elér a nettó szélsőséges nézeteket hangoztatókig. Ugyan az AfD nem olyan, mint a korábbi NPD – ezt a szellemet már nem lehet visszatuszkolni a palackba –, de a habókos konzervatív puccsszervezőktől a szélsőjobbos érzelmek és szólamok húrjait pengető Höcke-féle körökig sokfelé nyúlik el az AfD mozgalma. És az is tény, hogy a párt vezetői, illetve különböző háttérből érkező szavazói sok mindenben nem értenek egyet egymással, és

a folyamatos széthúzás, az ideológiai, stratégiai és taktikai viták eddig mindig visszafogták a pártot

az áttöréstől és a nyugodt építkezéstől.

Ugyanakkor nem véletlen, hogy az AfD főleg a német társadalom alsóbb rétegeiben, illetve területileg Kelet-Németországban lett népszerű, ahol nagy arányban vannak jelen azok, akiket személyesen súlyosan érintenek a nagy társadalmi, gazdasági változások, vagy épp a pénztárcát nagyon is érintő, radikális zöld életmódváltási irányelvek.

A rendszer hangos kihívója viszont veszélyt jelent a rendszer és annak alapelveinek, közmegegyezéseinek fenntartóira. Az AfD-nek így már évtizedes gyakorlata lett a teljes politikai és nyilvánosságbeli karanténban való létezéshez. A német média eltartott kisujjal, igaz, egyre több aggodalommal elemzi a párt újbóli erősödését, a német mainstream pártjai pedig egyre többet törhetik a fejüket azon, mit kezdjenek a nem kívánt kihívó térfoglalásával.

Tartományi szinten eddig

a többi német párt mindig meg tudta oldani, hogy így vagy úgy, de távol tartsák az AfD-t a hatalomtól,

de a párt jelen van a tartományi parlamentekben, elég hangosan hallatja is a hangját – azt pedig egyre több szavazó hallja meg.

Így esett, hogy a türingiai, egyébként Bajorországgal határos Sonneberg járásban vasárnap tartott szavazást az AfD jelöltje nyerte meg: az egyébként az első fordulóban is első helyet szerző Robert Sesselmann a második fordulóban a szavazatok 52,8 százalékát szerezte meg, míg a vele szemben induló CDU-s Jürgen Köpper 47,2 százalékot ért el.

Az ügyvédként praktizáló, saját szülővárosában politizáló AfD-s politikus a kampányban az inflációs problémákra, a migránsok növekvő számára és a zöldek által erőltetett fűtésirendszer-reform kritikájára helyezte a hangsúlyt. A Welt értékelése szerint ebben a vidékies és konzervatív körzetben

az emberek az országos politikáról szavaztak, amivel sokan nem értenek egyet manapság.

Türingia szocdem belügyminisztere, Georg Maier ennek kapcsán arról beszélt: „Ez vészjelzés minden demokratikus erő számára”, és „a demokráciát együtt meg kell védeni”.

Az AfD türingiai társelnöke, Stefan Möller viszont arról beszélt: a választásnak nagy jelentősége volt, precedens értékű lett, amivel az AfD a megválaszthatóságát és mostantól a politikai felelősségvállalási, vezetői képességét fogja bizonyítani.

 

Nyitókép: Az Alternatíva Németországért támogatói egy 2014-es kampányeseményen (forrás: Shutterstock)

Összesen 134 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfogulatlan
2023. június 26. 14:44
már késő
Namond
2023. június 26. 14:17
"Győzni tudott egy választáson az AfD – mi ennek a jelentősége?" Semmi mivel egy pár száz fős falu semmi. A seggnyaló, IQ impotens Rajcsányi Gellért pedig meglátogathatná a a nemzetmegvezető anyát, feleségét és nagykorú lányait ihletért.
XTRO
2023. június 26. 13:00
Lehet itt semmisnek nevezni, fasisztázni meg a hír kapcsán szidni a Fideszt , DE ez a kis semmiség lassan egyre nagyobb lesz. Mint a parázs ami erdőtüzet csinál, és ez a tűz megtisztítja Németországot .
Regisztráló szeméy
2023. június 26. 12:34
Mindegy. Szerintem a németnek nem kell elhinni semmit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!