Itt az uniós bíróság döntése a magyar menekültügyi szabályozásról

2023. június 22. 13:26

Az Európai Bíróság határozata szerint a szigorú rendelkezésekkel hazánk megsértette uniós kötelezettségeit.

2023. június 22. 13:26
null

Az Európai Unió Bíróságának csütörtöki ítélete szerint Magyarország megsértette az uniós kötelezettségeit a menekültügyi szabályozással. Az uniós bíróság kimondta,

nem felel meg az EU-s jognak az a gyakorlat, hogy a menedékkérelmekre vonatkozó szándéknyilatkozatokat csak a belgrádi vagy a kijevi nagykövetségen lehet beadni

– számolt be a hirado.hu.

A lap felidézte, a kormány a 2015-ös a migrációs krízis hatására vezette be a tranzitzónákat, amit az Európai Bíróság 2020 decemberében jogsértőnek ítélt. Emiatt vezették be, hogy a menedékkérelmek beadása előtt a kijevi vagy belgrádi magyar nagykövetségen kell előzetes szándéknyilatkozatot tenni, a magyar hatóságok pedig csak ezután adhatnak beutazási engedélyt a tényleges menedékkérelem beadására.

Az EB megállapítása szerint ez azonban a gyakorlat megsérti többek között az EU nemzetközi védelemről szóló irányelveit, ezért kötelezettségszegési eljárást indított. Ez az eljárás zárult most le, az uniós bíróság döntésével.

Nem igazolható a Bíróság szerint a közegészség védelmére irányuló cél sem

Az Európai Bíróság a szándéknyilatkozat előzetes megtételére vonatkozó feltételt bírálta, s úgy határozott, hogy a szóban forgó szabályozás megfosztja az érintett harmadik országbeli állampolgárokat (vagy hontalan személyeket) a menedékjog Magyarországon történő kérelmezéséhez való, az Európai Unió Alapjogi Chartájában biztosított joguk hatékony gyakorlásától.

Nem igazolható továbbá a bíróság szerint a magyar kormány által felvázolt, a közegészség védelmére irányuló cél sem – ismertette a hirado.hu.

***

Nyitókép: MTI/EPA/Toms Kalnins

Összesen 177 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Igazszó
2023. június 22. 19:08
A vétótlan köpcös gecivel naponta törlik fel a padlót a gazdái. Nem kicsit ciki ilyen csicskának lennie. Mindeközben a vétótlan köpcös geci ismét pofán szarta a 97%-ot, megszavava a 11. szankciós csomagot. Mindeközben ömlik a pénzünk, gázunk, gázolajunk, kajánk, hadfeleszerelésünk a hoholokhoz. Megérdemlik? Olvasható mennyire hálásak. Semennyire. A mocsok orbán pedig tömi őket a pénzünkön. Rohadjon meg! Azt kell figyelni mit tesz a hazug geci, nem azt, amit röfög
Nemkellnév
2023. június 22. 18:40
Az EU eljutott oda, hogy döntéseire mindenki nagy ívben tojik, aki nem korrupt. Ezzel mondjuk sajnos senki sem érezheti magát biztonságban.
Tboyka
2023. június 22. 18:34
. Miért van az, hogy minden ország a másik dolgaval foglalkozik? Az én belatasom szerint a német foglalkozzon a németek dolgaival. A hollandok foglalkozzanak a hollandok dolgaival. És így tovább...
Cosz
2023. június 22. 17:47
Fasszopó midó g.. K!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!