Amiért a populista jobboldal utálja az egyetemeket

2023. augusztus 07. 12:45

Az amerikai konzervatívok Orbán Viktortól veszik a példát, mert az elitképzés kényelmes ellenség a tekintélyelvű populisták számára.

2023. augusztus 07. 12:45
Michael Ignatieff
Michael Ignatieff
The Atlantic

„Amikor 2017 tavaszán Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke megtiltotta, hogy a Közép-európai Egyetem amerikai akkreditációjú diplomákat adjon budapesti campusán, mindenki tudta, hogy ez több volt, mint egy támadás Soros György, a CEU-t alapító amerikai magyar üzletember és filantróp ellen. Akkoriban én voltam az egyetem elnöke és rektora – 2016-tól 2021-ig töltöttem be ezt a tisztséget –, így szemtanúja lehettem annak a több mint 50 000 budapesti polgárnak, akik néhány héttel később egy vasárnap az ablakaink előtt vonultak el, hogy megvédjék az akadémiai szabadságunkat. A »Szabad ország, szabad egyetem« skandálásával tudták, hogy az ő szabadságuk is kockán forog. Orbán Viktor 2010-es hatalomra kerülése óta kiherélte az ország legfelsőbb bíróságát, átírta Magyarország alkotmányát, radikálisan korlátozta a szabad sajtót, és megbélyegezte a civil szervezeteknek nyújtott külföldi adományokat. A skandáló tömeg tudta, hogy az egyetem elleni támadás egy újabb lépés az egypárti önkényuralom megszilárdításában.

Orbán Viktor egyetemek elleni kampánya nem ért véget a CEU-val. Először is lefejezte Magyarország kiemelkedő tudományos intézményét, a Tudományos Akadémiát, megfosztva azt a független kutatóintézeteiktől. Aztán rákényszerítette a magyar egyetemi rendszer nagy részének privatizációját, az igazgatótanácsokat párthűségesekkel töltötte meg, és forrásokat áramoltatott a Mathias Corvinus Collegiumba, egy új elit intézménybe, amelynek kifejezett feladata, hogy hagyományos és hazafias oktatást nyújtson a jövő magyar elitjének.

Itt egy nagyobb geostratégiai átrendeződés projektje működött. Miután Orbán Viktor kidobott egy amerikai akkreditációjú intézményt, megpróbálta pótolni azt azzal, hogy felajánlott egy dunai kampuszhelyet a sanghaji székhelyű Fudan Egyetemnek, amely nemrégiben alapszabályában elismerte a Kínai Kommunista Párt vezető szerepét. Emellett lépéseket tett annak érdekében is, hogy még jobban elhatárolódjon a NATO-tól és az Európai Uniótól.

Fiatal demokráciapárti aktivistaként 1989-ben Orbán az elsők között követelte a szovjet csapatok hazatelepítését Magyarországról. Három évtizeddel később a NATO- és EU-tagországok vezetői közül is kiemelkedik oroszbarát álláspontja miatt. Orbán lassan ítélte el Vlagyimir Putyin elnök ukrajnai invázióját, és arra sürgette az ukránokat, hogy keressenek békemegállapodást, és megtiltotta a magyar határon keresztül történő olyan fegyverszállításokat, amelyek az ukrán háborús erőfeszítéseket segítenék.

A Trump-kormányzat és budapesti nagykövete ahelyett, hogy megütközött volna Orbán autokratáknak való udvarlásán vagy egy amerikai akkreditációval rendelkező felsőoktatási intézmény kilakoltatásán, csak jelképes ellenállást tanúsított a CEU elleni támadással szemben, látszólag azon az elven, hogy Soros minden ellenségének az ő barátjuknak kell lennie. 2019 óta külföldi konzervatívok özönlenek Budapestre, hogy a magyar mester lábaihoz üljenek. Némelyikük, mint például a kanadai Stephen Harper volt miniszterelnök, csak naivnak tűnik. Látszólag a jobboldali pártok közötti szorosabb nemzetközi kapcsolatokra törekedve, úgy tűnik, el akarják hinni, hogy hozzájuk hasonlóan ő is alkotmányos konzervatív – holott valójában egy egypártállam autoriter főnöke.

Mások pontosan tudják, hogy ki ő, és ez az, ami vonzza őket: a despotikus macsósága. Az Orbán-udvar amerikai híveinek listáján olyan politikai személyiségek szerepelnek, mint Mike Pence és Tucker Carlson, valamint olyan jobboldali értelmiségiek, mint Rod Dreher, Christopher Rufo és Patrick Deneen. Az amerikai Konzervatív Politikai Akciókonferencia egyik ülését Budapesten tartotta, és Orbánt meghívták a csoport tavalyi dallasi konferenciájának főelőadójának.”

Nyitókép: Facebook

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
voltospultos-2
2023. augusztus 08. 12:55
FAM: Kádár korszak, puha diktatúra, besúgás, seggnyalás. Akadémista: a tudósnak nem feladata a politizálás, a szakember konferenciákra jár, szakcikket ír. A társadalom le van szarva. Rendszerváltás, privatizáció, szabadrablás, kiárusítás, gyárbezárás, munkanélküliség. Akadémista: a tudósnak nem feladata a politizálás, a szakember konferenciákra jár, szakcikket ír. A társadalom le van szarva. 2006-2010, zavargások, válság, eladósodás, ágazatok elkótyavetyélése, devizahitelesek, gárdák masírozása. Akadémista: a tudósnak nem feladata a politizálás, a szakember konferenciákra jár, szakcikket ír. A társadalom le van szarva. 2018-19, Az Orbán rezsim megfingatja az egyetemeket, bedarálja az akadémiát. Akadémista (tátog, mint a partra vetett hal): Szolidaritás! Szolidaritás! Társadalom: a tudósnak nem feladata a politizálás, a szakember konferenciákra jár, szakcikkeket ír. Le vagy szarva.
altercat1
2023. augusztus 07. 23:23
1. A csehek kirúgták az egész bandát, tokkal-vonóval. 2. Az amerikai fásfészer mióta egyetem? 3. Mit oktatnak a ceu-n? Mármint a buzulás témakörön kívül, amit máshol nem? 4. A "filantróp" cukrosbácsi pedig húzzol már el a halál faszára. Elég kárt okozott eddig a világnak.
zavulon
2023. augusztus 07. 19:43
Jé! Hazudik.
Majdmegmondom
2023. augusztus 07. 19:35
No fene, a CEU tényleg egy egyetem lenne? És mit tanítottál? A háromlábú kutyák jogai az alagút melletti fák közelébent, vagy a négymellű nők tudatos pöcs hordozása az Atlas hegységbent?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!