Már 50 fölé emelkedett a hawaii tűzvész áldozatainak száma (VIDEÓ)

2023. augusztus 11. 08:04

„Évekig tart majd Lahaina újjáépítése” – közölte a helyi kormányzó.

2023. augusztus 11. 08:04
null

Legalább 53 ember halt meg a Hawaii Maui szigetén tomboló tűzvészben, és ez a szám várhatóan tovább emelkedik, és a tűz olyan pusztítást végzett Lahainában, amelynek helyreállítása éveket és dollármilliárdokat fog felemészteni – közölték a helyi hatóságok helyi idő szerint csütörtökön. Josh Green kormányzó szerint a turisták körében népszerű településből alig maradt több parázsló romoknál, ez az állam történetéknek legsúlyosabb természeti csapása, ezrek váltak hajléktalanná és mintegy 1000 épület elpusztult.   

Évekig tart majd Lahaina újjáépítése” 

– közölte Green. A politikus szerint új Lahaina emelkedik majd ki a hamvakból, amelyet Maui a saját értékei szerint a saját képére formál. A város a Hawaii Királyság fővárosa volt egykor, évente mintegy 2 millió turista kereste fel, ami a szigetre látogatók mintegy 80 százaléka.

Az emberek az óceánba menekültek

Ahogy korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk róla, a város közelében kedden csaptak fel a lángok, majd sebesen áterjedtek a településre. Többen az óceánba ugrottak, hogy menedéket keressenek a lángok elől, és ezreket, helyieket és turistákat kellett kimenekíteni. Mauin további két helyen is lángol a növényzet, 

az oltást pedig nehezíti a szárazság és a helyenként óránkénti 100 kilométeres sebességű széllökések. 

A hatóságok szerint a Lahainánál tomboló lángok 80 százalékát már ellenőrzik a tűzoltók, míg Pulehunál 70 százalékban sikerült megfékezni a lángokat. A harmadik tűzről nem érkezett ilyen tájékoztatás. Green szerint a halálos áldozatok száma meg fogja haladni a szigeteket ért eddig legsúlyosabb természeti csapás, az 1961-es szökőár áldozatainak számát. Akkor 61 ember halt meg. 

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Patrick T. Fallon / AFP

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!