Egy hónap alatt 66-szor támadták meg az USA erőit a Közel-Keleten, az amerikaiak megtorló légicsapásokkal válaszoltak

2023. november 22. 18:28

Az USA vadászrepülőgépei helyi idő szerint szerda reggel két, Iránhoz kötődő fegyveresek által használt iraki objektumra mértek csapást.

2023. november 22. 18:28

Az Egyesült Államok vadászrepülőgépei helyi idő szerint szerda reggel két, Iránhoz kötődő fegyveresek által használt iraki objektumra mértek csapást – közölték az amerikai központi parancsnokság és védelmi tisztségviselők, írta meg az ABC News.

Ez már a negyedik amerikai megtorló légicsapás, válaszul az Irán által támogatott csoportok által Irakban és Szíriában az amerikai erők ellen elkövetett, szinte naponta ismétlődő támadásokra. A támadások október közepén kezdődtek, 10 nappal a Hamász Izrael elleni halálos terrortámadása után. A Pentagon azóta több mint öt tucat ilyen támadást számlál.

„Az amerikai erőket október 17-e óta körülbelül 66 alkalommal támadták meg” – közölte kedd este a Pentagon helyettes sajtótitkára, Sabrina Singh újságírókkal. 

A szerdai csapások részben válaszul történtek arra, hogy a fegyveresek két közelharci ballisztikus rakétát lőttek ki a nyugat-iraki al-Aszad légibázison állomásozó amerikai erőkre, amelyekben nem kevesebb mint nyolc katonatiszt sebesült meg. 

Október közepe óta ez volt az első ballisztikus rakéták bevetése amerikaiak ellen a térségben, amit az Egyesült Államok határozott eszkalációként értékelt – mondta egy amerikai tisztviselő az ABC Newsnak.

„November 22-én reggel Irakban az amerikai Központi Parancsnokság erői diszkrét, precíziós csapásokat hajtottak végre két iraki létesítmény ellen. A csapások közvetlen válaszlépések voltak az Irán és az Irán által támogatott csoportok által az amerikai és koalíciós erők ellen elkövetett támadásokra, beleértve a november 21-én Irakban elkövetett támadást, amely során közeli hatótávolságú ballisztikus rakétákat használtak” – áll a Központi Parancsnokság közleményében.

Nyitókép:  US. Central Command

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sozlib_abschaum
2023. november 22. 20:03
"Az USA vadászrepülőgépei helyi idő szerint szerda reggel két, Iránhoz kötődő fegyveresek által használt iraki objektumra mértek csapást", nagyon fontos hozzá tenni, hogy ezek lmbtq és bio fegyverek.
Lami66
2023. november 22. 19:17
Amerikai katonákat lődöznek Irakban? Érdekes. Odamennek ahová nem hívták őket, sőt ahol még utálják is az amcsikat, és csodálkoznak, hogy ellenségesek velük a helyiek. Afganisztánban is eltartott egy ideig mire rájöttek usákék, ha elmennek onnan, akkor nem fogják lődözni őket.
need-info
2023. november 22. 18:37
Arra már nem tértek ki, hogy milyen sikeresek voltak...
kar-6-alom
2023. november 22. 18:37
Vajon milyen az a "közelharci ballisztikus rakéta"? A kocsmában is hasznát venném egy affér során? Biztos hatékony, csak ha valaki a pultnál pofánb@sz és válaszul kilövöm a közelharci rakétát, szólni kell az ipsének, hogy néhány percig el ne mozduljon!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!