Lord Cameron visszatér – mi történik Nagy-Britanniában?

2023. november 14. 05:56

Rishi Sunak tizenöt miniszterét váltotta le: bár a legnagyobb visszatérő egyértelműen David Cameron, komoly átrendeződés történik az Egyesült Királyság kormányán belül.

2023. november 14. 05:56
null
Ungvári Ildikó

Kevesebb, mint egy éve van még csak kormányon, de Rishi Sunak brit miniszterelnök már több alkalommal változtatott saját kabinetje összetételén. Legutóbb augusztusban hajtottak végre kisebb átrendezéseket a kormányban, amikor Ben Wallace védelmi minisztert Grant Shapps váltotta. Már akkor szó volt róla, hogy nagyobb változások fognak történni, de végül csak három pozíció cserélt gazdát.

Most hétfőn viszont újabb, ez alkalommal nagyobb átrendeződések kezdődtek,

amely során nem csak több minisztert, de alacsonyabb szintű kormányzati szereplőket is leváltottak.

A tisztviselőket vagy elbocsátották, vagy maguktól mondtak le, hogy elébe menjenek az elbocsátásnak.

Az Egyesült Királyságban legkésőbb 2025 januárjában meg kell tartani az általános választásokat, de nem kizárt, hogy már jövő májusban megrendezik. A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy 

a 13 éve kormányzó Konzervatív Párt mélyrepülésben van a Munkáspárttal szemben. 

Rishi Sunak ezért is cserélgeti ilyen gyakran az embereit, hogy a megfelelő személyeket juttassa pozícióba, és visszanyerjék a választók folyamatosan csökkenő bizalmát.

Van, aki megy, és van, aki jön

Ezeknek a változtatásoknak az egyik legnagyobb és talán legváratlanabb lépése, hogy

 az ország korábbi miniszterelnökét, David Cameront nevezte ki külügyminiszterré.

A novemberi átrendeződés egyébként Suella Braverman belügyminiszter eltávolításával kezdődött meg, aki pár napja komoly konfliktusba keveredett a Munkáspárttal és a Konzervatív Párt néhány tagjával is. 

A kemény megszólalásairól ismert konzervatív politikusnő azzal vádolta a rendőrséget, hogy megkülönböztetően, túl barátságosan lépnek fel a palesztinbarát tüntetőkkel szemben. Szerinte míg a terrorizmus elleni megmozdulásokon a rendőrök szigorúan közbeavatkoztak, a Hamász-párti tüntetőkkel kifejezetten türelmesek voltak. Azzal, hogy Baverman ezt a meglátását a The Times-ban megjelent véleménycikk formájában osztotta meg, és nem futtatta át előtte a minisztériumon, vétett a miniszteri kódex ellen, nyilatkozta Rishi Sunak. Ezért várható volt, hogy meneszteni fogják. Bravermant James Cleverly eddigi külügyminiszter váltotta a belügyi poszton, de a belügyminiszter elbocsátása egy egész cunamit megindított.

Emellett mostantól nem Greg Hands a Konzervatív Párt elnöke, a helyét Richard Holden veszi majd át.

Az új főkincstárnok Laura Trott lett, az egészségügyi miniszter szerepét pedig Victoria Atkins tölti majd be. Összesen tizenöt minisztert váltottak le a novemberi átrendezés alkalmából.

Nemcsak miniszteri, de alacsonyabb szinten is hatalmas változások történtek. Jelenleg nyolc miniszterhelyettesi pozícióban van üresedés, mivel sokan döntöttek úgy, hogy még időben elhagyják a süllyedő hajót.

David Cameron, a nagy visszatérő

A rengeteg változás ellenére a legnagyobb hír mégis David Cameron visszatérése, 

aki 2016-ban bukott miniszterelnökként hagyta el a politikai színteret. 

A konzervatív politikus akkor azután mondott le, hogy a Brexit-népszavazáson az emberek az unió elhagyása mellett döntöttek, amivel nemcsak, hogy nem értett egyet, de úgy gondolta, nem tudja magára vállalni, hogy kormányfőként megtegye ezt a lépést.

Ilyen szempontból is érdekes lesz Cameron együttműködése a miniszterelnökkel, aki teljesen más állásponton van a Brexit kérdésében. Bár Cameron azt állítja, nem bánta meg, hogy annak idején összehívta a népszavazást, továbbra sem tartja jó lépésnek az unió elhagyását.

David Cameron egyébként nem az első brit miniszterelnök, aki egy későbbi kabinetben kap miniszteri szerepet. Legutóbb Alec Douglas-Home-ot nevezte ki külügyminiszternek Edward Heath miniszterelnök. Home 1970 és 1974 között töltötte be a tisztséget. 

Érdekesség még, hogy mivel Cameron nem tagja sem az alsó-, sem a felsőháznak, a kinevezéssel együtt 

élethosszig tartó kinevezéssel beülhet a Lordok Házába, 

vagyis ezentúl Lord Cameron lesz a titulusa.

A konzervatívok közül sokan nem örülnek, hogy Sunak középre próbál menekülni a választások előtt, egyesek kifejezetten az egykori, bukott miniszterelnök kinevezését kritizálják. A CNBC TV-nek nyilatkozó szakértők szerint viszont jól döntött a miniszterelnök, hogy ezt az utat választotta, mert így sok kapu nyílt meg előtte, többek között éppen Cameron jó kapcsolatainak köszönhetően. Hogy Rishi Sunak jól döntött-e, azt majd az idő fogja eldönteni – de leginkább a brit állampolgárok a következő választás alkalmával. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pipa89
2023. november 14. 09:09
David Cameron? Hümm. Akkor most jön a mammonista angolok és a nem mammonista angolok harca? Ugyan, ahol már a vezető politikusok a hinduk, muszlimok? Nem fog menni. Ti már mind lecsusszantatok Mammon torkán.
zolka50-52
2023. november 14. 08:49
David Cameron mint "bukott" miniszterelnök????? Ez az Ungvári Ildikó kicsoda? Ennyire tájékozatlanul hogy írhat valaki? Szégyen.
h040183
2023. november 14. 07:59
És ez hajdaban, nem is oly rég még egy birodalom volt! Instabil kormányzás, szűnni nem akaró társadalmi feszültségek, gyakori iskolai késelések, állandósult utcaharc a zsidók és arabok közt, angolok csak nyomokban.
tölgy
2023. november 14. 07:29
Egy fecske nem csinál nyarat! Főleg nem cameron...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!