„Ez egy megoldhatatlan probléma” – Világrend

2023. december 06. 17:13

Lehetséges-e bármilyen egyezség Izrael és a Hamász között? Mik a szunnita és a síita államok álláspontjai az ideológiai konfliktusban? Elemzés a gázai háború vallási-ideológiai hátteréről a Közel-Kelet-szakértővel podcast-műsorunkban.

2023. december 06. 17:13
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

A Hamász alapító okiratában deklarálja, hogy Palesztina iszlám terület, amelyen a cionista entitás illegitim, ezért a palesztin kérdés rendezésének módja, ha Izrael eltűnik, Palesztina néven pedig létrejön egy saríján alapuló iszlám állam. „A palesztin kérdés egy vallási kérdés, és ekként kell kezelni” – áll a szövegben, és valóban, bár a folyamatot a politikai iszlám hajtja, a konfliktus gyökerei vallási eredetűek, a hitigazságok terén pedig kompromisszumnak nincs sok helye, ez egy zéró összegű játszma.

A politikai iszlám felhasználja a vallásos iszlám szókincsét, fogalomkészletét, és teljesen evilági érdekekben jár el. Tehát az arab országoknak nem érdekük Izraellel háborúba lépni, ugyanakkor mégis van egy vallási parancs, hogy nekik szolidárisnak kell lenniük a másik muszlim állammal” – magyarázza az adásban Maróth Miklós professzor.

A gázai háború vallási-ideológiai hátteréről szóló beszélgetésben a következőkről esett szó:

– Lehetséges-e bármilyen egyezség Izrael és a Hamász között? 

– Miért passzívak a muszlim államok a palesztin ügyben? 

– Mi a síita hatalom, Irán és a szunnita államok szerepe a jelenlegi konfliktusban?
 

A műsor vendége: Maróth Miklós orientalista, az Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézetének igazgatója.

--

A beszélgetést itt nézheti meg:

--

Az adást az alábbi linken hallgathatja meg:
 

--

 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
di78
2023. december 06. 22:51
victory-di78 2023. december 06. 23:29 Ha az indiánokkal meg lehetett csinálni… di78-victory 2023. december 06. 23: Rossz a párhuzam hülyegyerek. Ha megint le kell menni az oviba a kedvedért, legyen: A zsidók néhány ezer évvel előbb jelentek meg a térségben mint az arabok és azóta mindig is volt/van zsidó folytonosság. Ez történelmi tény. Az arab barátaidat, akiket palesztinoknak csúfolnak, meg szépen befogadják az iszlám testvériség jegyében a gazdag arab államok. Mint ahogy ezt már megtették az iraki, afgán, szíriai háború menekültjeivel. Öööö, várjunk-csak? talán valami mégis rosszul tudok? :D
di78
2023. december 06. 21:59
Milyen kétállamiságról beszélsz ez? 2005től 2023 október 7ig kétállamiság volt. Látjuk mi lett belőle. Remélem ezentúl több eszük lesz a zsidóknak. Gázát fel kell szántani és lebetonozni, majd parkolóként funkcionálhat tovább.
453682
2023. december 06. 21:01
Megoldható az. Róócsild, rockerfeller és a hozzájuk hasonló másik 100 fasszopó család akik az összes probléma nagy részének okozója, ki kell irtani, vagyonukat elkobozni. Mert ameddig a polip feje nincs levágva soha nem lesz béke világszerte, és Izraelnek nevezett mesterséges képződményben sem.
zatoicsi
2023. december 06. 20:20
nem lesz megegyezés soha, ezek a túlvilágon is gyilkolni fogják egymást a pokol tüzében
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!