Közlekedési fennakadásokat okoznak a Brüsszelben demonstráló szakszervezetek

2023. december 12. 17:04

A megmozdulás résztvevői azért gyűltek össze, hogy „nemet mondjanak a kipróbált és kudarcot vallott megszorításokra”.

2023. december 12. 17:04

Közlekedési fennakadásokat okozott a rendőrség és a belga sajtó szerint az európai szakszervezetek felvonulással egybekötött megmozdulása Brüsszelben kedden, a résztvevők egyes európai uniós költségvetési szabályok szerintük megszorításokat eredményező reformja ellen tiltakoztak.

Az Európai Szakszervezetek Szövetsége ESZSZ) és számos belgiumi és más uniós munkavállalói érdekképviseleti szervezet felhívására a szervezők szerint tízezren, a rendőrség szerint mintegy ötezren vonultak utcára. A megmozduláshoz a szervezők szerint legkevesebb hatezren érkeztek más uniós országokból.

A felvonulók a brüsszeli igazságügyi palota elől indultak, és az uniós intézményeknek otthont adó városrész egyik központi terére érkeztek.

A megmozdulás résztvevői azért gyűltek össze, hogy

 nemet mondjanak a kipróbált és kudarcot vallott megszorításokra"

 – idézte a szervezőket a La Libre Belgique című, francia nyelvű belga napilap az internetes oldalán. 

A megszorító intézkedéseket már „tesztelték” a koronavírus-járvány és az azt követő gazdasági- és energiaválság ideje alatt. A jövő évtől bevezetni tervezett program elhibázott, sok munkavállaló elbocsátásához vezetne – írták.

Ezt is ajánljuk a témában

„Hiba lenne, ha az EU olyan költségvetési szabályokat fogadna el, amelyek visszahozzák a megszorítások korszakát”

A Le Soir című belga napilap Maurizio Landinit, az Olasz Általános Munkás Konföderáció (CGIL) főtitkárát idézte, aki a brüsszeli demonstrációt megnyitó sajtótájékoztatón azt mondta: a megszorítások szabályaihoz való visszatérés nemcsak a munkavállalók számára lenne káros, hanem magának Európának is.

Hiba lenne, ha az Európai Unió olyan költségvetési szabályokat fogadna el, amelyek visszahozzák a megszorítások korszakát”

 – tette hozzá a főtitkár.

Igazságos ökológiai átmenetre, jobb oktatásra, hatékony egészségügyi ellátásra és a magasabb bérekre van szükség – közölte Esther Lynch, az ESZSZ főtitkára, majd hozzátette: a szakszervezetek a megszorítások helyett a Covid-járvány idején érvényben lévőhöz hasonló európai szolidaritási mechanizmust szorgalmaznak, amely „forrásokat szabadít fel a munkavállalók munkahelyeinek és jövedelmének megőrzése érdekében”.

A kifogásolt reformok az uniós gazdasági Stabilitási és Növekedési Paktum reformjának részét képezik. Az ebben foglalt költségvetési szabályokat 2020 tavaszán felfüggesztették, hogy a tagállamok hatékonyan léphessenek fel a világjárvánnyal, majd az elszabadult energiaárakkal szemben. Az Európai Bizottság azt tervezi, hogy a rendelkezéseket felülvizsgált formában 2024 januárjától újra bevezeti, nagyobb mozgásteret biztosítva a költségvetési beruházásoknak.

Mivel a brüsszeli közlekedési vállalat (STIB) számos munkatársa is részt vett a keddi megmozduláson, a belga főváros közlekedésében jelentős zavarok jelentkeztek. A vállalat tájékoztatása szerint a menetrend késő estére állhat helyre.

(MTI)

***

Nyitókép: DURSUN AYDEMIR / ANADOLU / ANADOLU VIA AFP

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2023. december 12. 20:01
Mi az hogy BELGA ? Beszél valaki BELGÁUL ?
Interista
2023. december 12. 18:28
Ébredezik Európa . Hamarosan el lesz zavarva az európát irányító csürhe ! Utána jöhet ismét a normalítás .
ZUzoli Süli
2023. december 12. 18:27
diktatúra van Magyarba azé tünciznek ott
johannluipigus
2023. december 12. 17:22
Az se zavarna, ha lerombolnák.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!