Sztrájkba kezdtek az Eiffel-torony dolgozói

2023. december 28. 06:21

A 130 éves műemlék karbantartási költségeit alábecsülték.

2023. december 28. 06:21
null

Egynapos sztrájkot tartottak a párizsi Eiffel-torony dolgozói szerdán, a tervező, Gustave Eiffel halálának századik évfordulóján. A világ egyik leglátogatottabb műemlékének dolgozói azért döntöttek a turisztikai csúcsidőben tartott sztrájk mellett, hogy felhívják a figyelmet az építmény kezelésének a hiányosságaira – tudatta közleményében a CGT szakszervezet. 

Az Eiffel torony öreg hölgy. Százharminc éves. Egyes liftjei 1899-ben készültek. Nagyszabású karbantartási, fejújítási és műemlékvédelmi munkák folynak, de a költségeket alábecsülték” 

– közölte az AFP francia hírügynökség televíziós részlegével (AFPTV) Stéphane Dieu, a CGT szakszervezetnek a műemlékhez delegált vezetője.

A sztrájkoló alkalmazottak szerint a bevételeket viszont évi 7,4 millió látogatóval számolva túlbecsülték, ezt a szintet még sosem érték el. Az Eiffel-tornyot működtető cég (SETE) közel 360 dolgozót foglalkoztat, akik a párizsi polgármesteri hivatallal kötött szerződés alapján a műemlék fenntartására és a működtetésére felügyelnek.

A SETE elnöke, Jean-Francois Martins szerint „az Eiffel-torony gazdaságilag jól van”

Az elnök a sztrájkot az alkalmazottak „türelmetlenségével” magyarázta, 

akik a torony újabb, 2030-ig szóló gazdasági modelljével kapcsolatban várnak javaslatokat a Városházától, valamint szerinte a koronavírus-világjárvány okozta bevétel kimaradás miatti aggodalmuk áll a sztrájk hátterében.

Az 1889-ben a világkiállítás alkalmából felavatott Eiffel-torony rövidesen a főváros és Franciaország jelképévé vált. Tavaly 5,9 millió látogatója volt az üzemeltető cég szerint, ami rekordnak számít 2019 és a világjárvány óta. Tavasszal, a nyugdíjreform elleni tüntetések idején az Eiffel-torony tíz napon át tartott zárva.

(MTI)

Nyitókép: ALAIN JOCARD / AFP

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gullwing
2023. december 28. 09:38
Nos ott van a sok agysebész majd ezt is megoldja...🤣🤣🤣
Novicsok-5
2023. december 28. 06:32
Dikk, mennyi színesfím.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!