Az izraeli-palesztin konfliktus megoldhatatlanságáról – Világrend

2024. január 17. 17:03

A gázai után berobbanhat-e egy ciszjordániai palesztin-izraeli háború is? Miért aktivizálja proxy-szövetségeseit Irán? Két Közel-Kelet-szakértőt kérdeztünk podcast-műsorunkban.

2024. január 17. 17:03
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

A két állami megoldás halott – Izrael nem tárgyalni akar, hanem egy új valóságot hoz létre a palesztin területeken: Gázát visszabombázza, Ciszjordániában kemény katonai tisztogató műveleteket hajt végre, a Hamászt eltörli, és már a Fatahhal sem áll szóba. A Palesztin Hatóság elszigetelődött, az arab államok gazdasági érdekeik miatt kivárnak, Irán pedig proxy-szövetségei fegyveres akcióival kóstolgatja a zsidó állam és a mögötte álló Amerika állóképességét.

A gázai háborúról és a palesztin-izraeli-arab viszonyrendszerről szóló beszélgetésben a következőkről esett szó:
– Hogyan került patthelyzetbe a közel-keleti békefolyamat?
– Miért nem tárgyalási alap már a palesztin kérdés az arab államok számára?
– És mi Irán célja a proxy-támadásokkal?

A műsor vendégei: Sayfo Omar, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója és Tárik Meszár, az Eurázsia Központ vezető kutatója.

--
A beszélgetést itt nézheti meg:

 

 

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2024. január 19. 14:01
MIÉRT HAZUDSZ 950BD1 ???? Az eddig ÖT arab - izraeli háború mindegyikét az arabok kezdték. Ilyen a mentalitásuk. Fontosabb nekik a zsidók gyilkolása, mint egy SAJÁT ÁLLAM. 1947-ben az USA és a SZU, a két SZUPERHATALOM garantálta volna egy Palesztin Állam határainak biztonságát. De a palesztinok visszautasitották a soha vissza nem térő ajánlatot.
Tommaso
2024. január 19. 13:57
Minél több palesztinai civil esik áldozatul a háborúnak, annál jobb helyzetbe kerül a terroristák propagandája. Kegyetlenül hangzik, de igaz, a HamaSS ÉRDEKELT abban, hogy minél több palesztin kisgyerek haljon meg. És tesznek is ezért. Viszont magasról tesznek a palesztin civilekre. A sok civil arab áldozat egyértelműen az ARABOK BŰNE.
950BD1
2024. január 17. 21:03
Izraelt tokostól-vonóstól le fogják radírozni a térképről. És ez nem Iránnak köszönhető hanem a cionista náci mentalitásnak amit okoztak az elmúlt 70 évben a közel-keleten. Ukrajna 2 lesz belőle...
altercat1
2024. január 17. 21:01
- Hé! Ali! Figyelj csak! - Mi? He? https://crazyshit.com/cnt/medias/160252-bang-your-head-is-gone
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!