Irán elfoglalt egy tankerhajót az Ománi-öbölben

2024. január 11. 17:13

A hajó Irakból szállított volna olajat Törökországba.

2024. január 11. 17:13

Katonai egyenruhát viselő „illetéktelen személyek” foglaltak el egy olajszállító tartályhajót az Ománi-öbölben csütörtök reggel – jelentette csütörtökön a nemzetközi tengeri kereskedelemben kommunikációs szerepet vállaló brit kormányhivatal (UKMTO). 

Irán később bejelentette, hogy haditengerészete foglalta le a hajót. 

A UKMTO jelentése alapján az incidens csütörtök kora reggel történt az Omán és Irán közötti vizeken, a Perzsa-öböl szűk torkolatánál található Hormuzi-szorosban, amelyen keresztül a világ tengeri kőolajszállításának ötöde bonyolódik le. 

Az UKMTO-t a tanker biztonsági vezetője arról tájékoztatta, hogy őt és a hajó kapitányát „ismeretlen személyek hívták fel telefonon”. A hivatal ezt követően nem tudta elérni a hajót. Hat fegyveres szállt fel a Saint Nikolas tartályhajóra, letakarták az összes térfigyelő kamerát – közölte a hajózási biztonsággal foglalkozó Ambrey brit magáncég. 

A Saint Nikolas az incidensről eddig nem nyilatkozó Empire Navigation görög hajózási társaság hajója, amely szeptemberben 2,4 millió dolláros (közel 830 millió forintos) bírságot fizetett ki tízmillió hordónyi szankcionált iráni olaj szállítása miatt. Az Egyesült Államok haditengerészetének a Közel-Keleten aktív 5. flottája sem reagált eddig az incidensre. A nap folyamán az IRNA iráni állami hírügynökség az ország haditengerészetére hivatkozva azt közölte, Irán foglalta le a hajót. Az IRNA a műveletet bírósági döntéssel indokolta, részletekre azonban nem tért ki.

(MTI)
 Nyitókép: Visegrad24/X

 

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
voltospultos-2
2024. január 12. 08:03
Médekről, akkádokról, parthusokról hallottál már? Akkor fejlett civilizáció voltak, amikor a germán-kelták még egymást sütögették nyárson.
kunfia1
2024. január 11. 20:26
Amint látom, az orbánisták kiállnak az arabok, észak koreaiak, és a szovjetek mellett
ToIeranciaterror
2024. január 11. 20:08
Úgy tűnik Irán csak igazságosan visszavette ami az övé, ráadásul azoktól, akik ellopták. Nem Irán kezdte a tisztességtelen játékot...
ToIeranciaterror
2024. január 11. 20:06
"Iráni olajszállítmányt foglalt le az USA Görögország partjainál Az olajat egy libériai zászló alatt közlekedő tankhajóra töltik és Amerikába küldik a Reuters szerint. 2022.05.26. 16:10 | Szerző: VG Az Egyesült Államok lefoglalta egy orosz üzemeltetésű hajó iráni olajszállítmányát Görögország közelében – írja a Reuters. A rakományt egy másik hajó fedélzetén küldik Amerikába – állítja a hírügynökség három, az ügyet ismerő forrásra hivatkozva." https://www.vg.hu/nemzetkozi-gazdasag/2022/05/irani-olajszallitmanyt-foglalt-le-az-usa-gorogorszag-partjainal#google_vignette
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!