Kimondta a lengyel alkotmánybíróság: alkotmányellenes volt a lengyel közmédia felszámolása

2024. január 18. 19:02

A testülethez december 14-én az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) képviselői nyújtottak be panaszt.

2024. január 18. 19:02

Sérti a lengyel alkotmányt a gazdasági társaságok felszámolására vonatkozó előírások olyan értelmezése, melyre hivatkozva a kulturális miniszter decemberben felmentette a közszolgálati médiát működtető társaságok vezetését – közölte a lengyel alkotmánybíróság csütörtökön közzétett ítéletében.

A kulturális tárca szerint a döntést figyelmen kívül kell hagyni.

Az alkotmánybíróság öttagú összetételben döntött, egy bíró ellenezte a végzést.

A gazdasági társaságokról szóló törvénynek a részvénytársaságok felszámolását érintő előírásait nem lehet úgy értelmezni, hogy „magából a törvényből kifolyólag” a közszolgálati médiára is vonatkoznak – szól az ítélet.

A taláros testület szerint a gazdasági társaságok tagjainak leváltását szabályozó előírások alapján a közmédiára alkalmazott döntések ezért „semmilyen jogi következményt nem vonnak maguk után”.

A testülethez december 14-én az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) képviselői nyújtottak be panaszt.

Előtte az októberi parlamenti választások nyomán többségbe került parlamenti koalíció politikusai kilátásba helyezték a lengyel közszolgálati rádió és televízió vezetésének leváltását, illetve a közmédia jelenlegi szervezeti formájának felszámolását.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

A nyitókép illusztráció. Fotó: KLAUDIA RADECKA / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Összesen 138 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ekrü
2024. január 19. 11:41
concrete 2024. január 19. 08:04 • Szerkesztve "Te valaki(k) más(ok)hoz beszélsz."- Aki annyira véd egy nyilvánvaló alkotmánysértést, mint a lengyel helyzet, arról nehezen hihető, hogy 2006-ban is elítélte a törvénysértéseket. "Lengyelországban nem a magyar ellenzék kormányoz, le sem tudja járatni ott magát."- Szerintem érted te, csak mellébeszélsz. Az egész globalista liberális bal járatja le magát. Ez intő jel minden magyar választó számára, aki nem a hithű ballib oldalhoz tartozik. Ha azt hiszed, hogy az embereket nem taszítja az ami most a lengyeleknél folyik, akkor, nosza rajta, védjétek. Csak aztán nem kell csodálkozni, ha 2026-ban jön az újabb 2/3. "Amúgy s lengyel kormánypártok szavazói kb ilyesmiket vártak tőlük,"- Kétlem, hogy pld a lengyel parasztpárt szavazói az ukrán gabona behozatali engedélyét várnák. Ahogy azt is kétlem, hogy örülnének egy szivárványos köztévének, vagy az illegális migrik beengedésének. Elég egy koala partner kilépése és Tuskéknak vége.
concrete
2024. január 19. 08:34
andorra-77 2024. január 19. 06:02 szutykok 2024. január 19. 05:20 Egyelerő Lengyelországban is csak lejárattátok magatokat.“ Lengyelországban nem a magyar ellenzék kormányoz, le sem tudja járatni ott magát. Amúgy s lengyel kormánypártok szavazói kb ilyesmiket vártak tőlük, ezért szavaztak rájuk. Unták a Kaczinsky műsort az életben is, meg a rv-ben is.
concrete
2024. január 19. 08:20
andorra-77 2024. január 19. 06:01 files32 2024. január 19. 05:51 Nem cserélték le nálunk az Alkotmánybíróságot. “ Az AB tagjainak a lecserélése 14 év alatt egyenes jogszabályi következmény. A kérdés inkább az új bírák kiválasztásának a politikai háttere.
concrete
2024. január 19. 08:04 Szerkesztve
Ekrünek szól: 2024. január 18. 22:55 • Szerkesztve "Az a meglepő, ahogyan meglepődtök rajta."- Sokkal inkább meglepő, hogy ti ezt mennyire természetesnek veszitek. Nincs az az ok, ami igazolhatná, hogy egy párt nyíltan törvénysértést kövessen el. Ha máshol nem is, megtanulhattátok volna ezt 2006 kapcsán.” Te valaki(k) más(ok)hoz beszélsz. Az én Gyurcsány kritikám, és az ezen alapuló ellenszenvem könnyen lehet, sokkal mélyebb és megalapozottabb, mint a tiéd.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!