Trump lesz a republikánusok elnökjelöltje? Most indul a nagy előválasztás szezon!

2024. január 15. 14:59

Hazai idő szerint ma éjjel indul Iowa államban az amerikai előválasztási szezon. Hogy állnak Donald Trump esélyei? Kik Joe Biden demokrata párti kihívói? Összefoglalónk!

2024. január 15. 14:59
Donald Trump az iowai Indianolában kampányol
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Donald Trump vezet, mögötte alaposan lemaradva Nikki Haley volt dél-karolinai kormányzó és ENSZ-nagykövet a második, valamint Ron DeSantis floridai kormányzó a harmadik a Republikánus Párt elnökjelöltségéért olyó harcban a hétfői iowai elnökjelölt-választó gyűlés (kaukusz) előtt – írja a Fox News.

A Des Moines Register/Mediacom/NBC News szombaton közzétett, utolsó felmérésében Trump 48, a neokon Haley 20, DeSantis pedig 16 százalékon állt. A biotech-iparban utazó, milliárdos Vivek Ramaswamy, aki a versengés másik indiai származású résztvevője Haley mellett, 8 százalékon áll, bár az előző hónapban rengeteget kampányolt Iowában. Mindez azt jelenti, hogy Nikki Haley igen sokat javított az előző időszakban.

Még érdekesebb, teszi hozzá a The Hill, hogy 

Nikki Haley iowai támogatóinak 43 százaléka inkább szavazna Joe Biden jelenlegi demokrata elnökre, mint Donald Trumpra, 

ha megint kettejük közül kellene választania; és csak 23 százalékuk választaná Trumpot, 8 százalék pedig az eredetileg demokrata, de már független jelöltként induló, baloldali-populista Robert F. Kennedy Jr-t támogatná.

Az iowai republikánus kaukusz résztvevői közül 74 százalék úgy gondolja, Trump megnyerhet egy választást az ellene folyó perek ellenére, 23 százalékuk szerint viszont szinte lehetetlen nyernie Joe Biden ellenében.

A felmérést január 7-12 közt készítették 702 kaukuszrésztvevő megkérdezésével, a hibahatár 3,7 százalék.

Az iowai kaukuszon negyven iowai delegációtagot választanak a republikánusok nemzeti gyűlésére, ami majd dönt az elnökjelölt személyéről. A delegáltak arányos rendszerben szavaznak, azaz nem mindannyian a kaukusz nyertesére adják a voksukat, hanem arányosan osztják az el a jelölt-jelöltek közt.

A demokraták 2024-ben nem tartanak előválasztást Iowában.

A FiveThirtyEight szakportál azt írja: az összamerikai felmérésekben a republikánus jelölteket tekintve nem meglepő módon Trump 62,8 százalékkal vezet, Iowában magában azonban „csak” 52,7 százalékkal. Nemzeti szinten Haley és DeSantis fej-fej mellett van, 11,9 és 11,8 százalékkal, Ramaswamyt 4 százalékra mérik. Nemzeti szinten a The Hill szerint 52, Iowában 35 százalékponttal vezet Trump.

 Joe Biden elnök elutasítottsága nemzeti szinten 56,4 százalék, elfogadottsága 38,4 százalék.

Mit érdemes figyelni?

Iowában iszonyatos hidegben gyűlnek össze a republikánusok, hogy jelöltet válasszanak. A republikánus szenátorok nagy Trump-győzelemre számítanak, még Mitt Romney, Trump nagy párton belüli ellenfele is belátta, hogy Nikki Haleynek nincs igazán esélye legyőzni a volt elnököt. A The Hill által megszólaltatott szakérő szerint ha Trump legalább 50 százalékkal győz, végleg bezárulhat az ajtó kihívói mögött. Ha nem nyer legalább 30 százalékkal, akkor a volt elnök alulteljesíti a várakozásokat. Az is izgalmas kérdés, hogy Ron DeSantis versenyben marad-e Iowa után. 

Ugyan a Slipknot által is megénekelt Iowa egy középnyugati állam pusztán 3,2 millió lakossal (amivel a harmincadik helyet foglalja el), és nem határállam, mégis a bevándorlás az egyik fő téma a kampányban.

Az iowai republikánus választók minden jel szerint az időjárás ellenére is lelkesek.

Az iowaiak este hat körül gyűlnek össze, az eltolódás hét óra, azaz itthoni idő szerint éjjel egy körül indul a dzsembori. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Iowa állam az Egyesült Államokon belül
Iowa állam az Egyesült Államokon belül
Forrás: Matsclock

De mi az az előválasztás?

Az amerikai politikában tagállami előválasztásokon dől el, ki lesz egy a pártok elnökjelöltje, 

azaz mindkét párt a tagállamokban versenyezteti jelölt-jelöltjeit az elnökválasztás előtt.

Az lesz az elnökjelölt, aki a legtöbb tagállamban nyer.

Azonban az előválasztásoknak nem pont ugyanaz a rendje a demokratáknál és a republikánusoknál. Az előválasztás lehet „primary” vagy „caucus”. A „caucus” lényegében találkozót jelent: Iowában ilyen összejöveteleken választják meg a republikánus párt helyi tisztségviselőit is. 

A kaukusz sokkal régebbi intézmény, mint a primary, már az 1700-as évek közepén is meghatározó volt az amerikai politikai életben.

A primarykat a 19-20. század fordulóján népszerűsítette a progresszív mozgalom, ami egyrészt a szavazói aktivitást kívánta így növelni, másrészt a korruptnak tartott (helyi pártfőnökök, „party bossok” által uralt) kaukuszi rendszert kívánta lecserélni. Az első primaryt Florida tartotta 1901-ben, s 1920-ra már húsz államban tartottak ilyet. 

A kaukuszokat nem feltétlen tartják egy helyen, azaz egy tagállami kaukusz résztvevői több helyen jönnek össze, például iskolákban, klubokban, bárhol, ahol van hely; viszont valóban megvitatják a dolgokat, mielőtt szavaznak. A primarykon a hangsúly a szavazáson van, és egy nagy helyen (csarnokok) tartják őket.

A primaryk azután váltak meghatározóvá, hogy 1968-ban Hubert Humphrey addigi alelnök úgy nyerte meg a demokrata párti nemzeti konvención a jelöltséget, hogy előtte sehol sem nyert tagállami szinten egy primaryt sem. 1992-re a demokraták 40, a republikánusok 39 tagállamban tartottak primarykat.

Az 1970-es évektől tehát a legtöbb tagállami helyi pártszervezet primarykat rendez, de néhányan maradtak a kaukusznál: Maine, Kansas, Nevada, Észak-Dakota, Wyoming és Iowa.

De az is előfordul, hogy egy tagállamon belül bizonyos ügyekben kaukuszt, más ügyekben meg primaryt hív össze a helyi párt. Kentuckyban például a republikánusok kaukuszokat hívnak össze, a demokraták pedig primarykat.

A kaukuszokra kötelező személyesen elmenni, és csak az adott párt regisztrált szavazója vehet rajtuk részt.

 A primaryknak két fajtája van: nyílt és zárt. Például New Hampshire-ben és Texasban nyílt primarykat tartanak, azaz a republikánus regisztráltak szavazhatnak a demokraták összejövetelén és fordítva. Más tagállamokban, mint Pennsylvania, zárt primarykat tartanak, azaz itt csak az adott párt regisztrált szavazói szavazhatnak a jelöltekre.  Sőt: Washington és Kalifornia „dzsungel-előválasztást” tart, ahol minden párt minden jelölt-jelöltjeit felteszik egy szavazólapra, és ezen kell szavaznia minden párt szimpatizánsainak. Függetlenül attól, hogy melyik párt színeiben indulnak, az első kettő fog egymással versenyezni (azaz előfordulhat, hogy ugyanazon párt két jelöltje indul egymás ellen). Más tagállamokban vannak részben zárt vagy részben nyílt primaryk is, és az is változik, hogy a tagállami delegáltaknak mind a helyi győztesre kell szavazniuk, vagy arányosan szavaznak a jelöltekre, szóval elég sokszínű a kép.

Legyen akár kaukusz, akár primary, valójában indirekt választásról van szó: 

a szavazók arról voksolnak, hogy a tagállam jelöltjei kire fognak szavazni a párt nemzeti elnökjelöltválasztó kongresszusán.

Érdekesség, hogy ugyan mi a két nagy pártot, azaz a republikánusokat és a demokratákat tartjuk számon, legalább másik két párt indul a választásokon, amelyek jelöltjei szoros eredmény esetén bezavarhatnak: a libertáriusok és a zöldek.

Ezt is ajánljuk a témában

Hanyatlik-e Amerika, és mi a baja Európával?

Ki hisz még az amerikai álomban az Egyesült Államokban? Mi a demokraták legnagyobb baja? Átvesznek-e ötleteket a magyaroktól? Nagyinterjúnk Amerika állapotáról Csizmazia Gáborral, az NKE amerikanisztikusával!

 

A 2024-es iowai republikánus kaukusz elnökjelöltségért induló politikusai: Vivek Ramaswamy, Ron DeSantis, Donald Trump, Nikki Haley és Asa Hutchinson
A 2024-es iowai republikánus kaukusz elnökjelöltségért induló politikusai: Vivek Ramaswamy, Ron DeSantis, Donald Trump, Nikki Haley és Asa Hutchinson
Forrás: Youtube / AP

 

És hogy jön ide Iowa (és New Hampshire)?

Az előválasztási kampányszezon a négyévenkénti, november 4-i elnökválasztások előtti januárban vagy februárban indul: januárban van az iowai kaukusz, aztán január vége felé vagy februárban a New Hamsphire-i primary. Mindkét eseményt azért is figyelik, mert úgy szokták értékelni, hogy a kisebb tagállamokat reprezentálják; illetve mert ők az elsők.

Iowa a 19. század eleje óta tart kaukuszokat, 1916-ban viszont áttért a primaryra, de a magas költségek és alacsony részvétel miatt rögtön utána visszatért a kaukuszi rendszerre.

Érdekesség, hogy a New Hamsphire-i tagállami törvény szerint minden évben az ottani primaryt legalább hét nappal hamarabb kell tartani, mint bármelyik másik tagállam „hasonló választását”, primaryját – így biztosítja magának az elsőséget a tagállam. Az iowa kaukusz azonban nem számít „hasonló választásnak”, mivel ott nem primaryt, hanem kaukuszt tartanak, így előzheti meg Iowa New Hampshire-t.

Később Nevada számít az amerikai „nyugaton az első” primaryt tartó tagállamnak, s mivel népességének összetétele jobban tükrözi az Egyesült Államokét, mint Iowa vagy New Hampshire, ezért odafigyelnek rá. Ugyanerre a mintára Dél-Karolina az „első a délen”. Aztán 

március 5-én van az úgynevezett szuperkedd, amikor idén a demokraták 15, a republikánusok 16 tagállamban tartanak egyszerre előválasztást.

2020-ban február 3-án volt mind a republikánus, mind a demokrata iowai kaukusz. A demokrata kaukusz annyira káoszosra sikerült, hogy a szavazási rendszer problémái, pontosabban az erre az alkalomra kifejlesztett szavazási mobilapplikáció lerobbanása miatt lemondott az iowai Demokrata Párt elnöke.

Idén a republikánusok január 15-án tartják az iowai kaukuszt, ám a demokraták elhalasztották azt. A Demokrata Párt nemzeti bizottsága, azaz a pártvezetés ugyanis 2023 februárjában úgy döntött, hogy a saját első előválasztásukat 2024-ben Dél-Karolinában tartják, mégpedig február 3-án. Az iowai demokraták annyit tudtak elérni, hogy a tagállami ügyekben illetékes kaukuszt megtartják a megszokott időben, ám az elnökjelölt-jelöltekre levélben lehet szavazni március 5-ig, a szuperkeddig.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Ugyanakkor zavar lehetett az erőben: a demokraták vezetése ugyanis úgy gondolta, a New Hampshire-i és nevadai előválasztást február 6-án tartják, New Hamsphire viszont a saját törvényei szerint úgy döntött, hogy bizony az január 23-án lesz. S még egy érdekesség: ugyan a demokratáknak hivatalban lévő elnökük van, Joe Biden, s a hivatalban lévő elnököt nem nagyon szokás kihívni, mégis 

hárman fognak szerepelni a New Hamsphire-i demokrata elnökjelölt-jelölti szavazólapon:

Joe Biden, egy bizonyos Dean Phillips és egy bizonyos Marianne Williamson. Philips üzletember és minnesotai politikus, aki volt kongresszusi képviselő is; Williamson ezoterikus szerző, egyben kaliforniai politikai hivatalokat próbál megcsípni, eddig sikertelenül.

Visszatérve Iowára: ahhoz képest, hogy az összamerikai politikában Iowának (és New Hamsphire-nek) az elsőség miatt nagyobb kommunikációs súlya van, mint a későbbi előválasztásoknak, annyira azért nem lehet belőle megjósolni, hogy ki fog nyerni. 1972 óta számolva ugyanis 55 százalékban nyert nemzeti szinten az a demokrata, illetve 43 százalékban az a republikánus jelölt, aki itt nyert.

Des Moines, Iowa fővárosának látképe
Des Moines, Iowa fővárosának látképe
Forrás: Wikipédia

 

Hogyan tovább?

Mind említettük, annak ellenére, hogy a demokratáknak van hivatalban lévő elnökük, két bátor vállalkozó bejelentkezett a jelöltségért folyó versenybe: Dean Phillips üzletember és minnesotai politikus, aki volt kongresszusi képviselő is; illetve Marianne Williamson ezoterikus szerző, aki eddig kaliforniai politikai hivatalokat próbált megcsípni, sikertelenül. Valószínűleg persze Joe Bidennek nem kell attól tartania, hogy bármelyik jelölt-jelölt komolyan megszorongatja. Williamsont jelenleg a FiveThirtyEight 6,1 százalékra méri nemzeti szinten a demokratákon belül.

Egy darabig demokrata színekben játszott Robert F. Kennedy Jr., Kennedy elnök unokaöccse, aki környezetvédelmi jogász, egyben a kovidjárvány idején vakcinaellenes aktivista is volt. Mivel ő populista vonalat visz, végül kiszállt a Demokrata Pártból, és függetlenként versenyez.

A republikánusoknál nyolc induló lépett vissza az előválasztási szezon előtt, s öt maradt versenyben: a már említett 

Donald Trump, Nikki Haley, Ron DeSantis és Vivek Ramaswamy, valamint Asa Hutchinson arkansasi kormányzó.

A jelöltek öt vitán vannak túl, az utolsó épp Iowa fővárosában, Des Moines-ben volt január 10-én.

Az utolsó előválasztást a republikánusok június 4-én (Montana, New Jersey, Új-Mexikó, Dél-Dakota); a demokraták június 8-án (Guam és a Virgin-szigetek) tartják majd. Addig minden hónapban jó néhány előválasztást lebonyolítanak.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Takagi
2024. január 15. 18:01
Hajrá Trump!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!