Botrány: iráni terrorszervezet finanszírozásában vehetett részt egy német bank

2024. február 15. 07:36

Egy kis hamburgi bankon keresztül pénzelte Irán a terrorszervezeteit.

2024. február 15. 07:36
Investigators Search Banks Again in Cum-Ex Scandal

Miközben a libanoni Hezbollah és a jemeni húszik rakétatámadásokkal zavarták a Vörös-tenger forgalmát, egy hamburgi bankon, a Varengoldon keresztül pénzelhette Irán a külföldi terrorista szervezeteit – írta meg a Politico.

Az üggyel kapcsolatban a hamburgi Varengold banknál nemrég részletes vizsgálat zajlott, miután a német titkosszolgálatok értesítették a német bankfelügyeletet a nemzetközi szankciók alá eső Irán pénzügyi tevékenységeiről. 

Az ügynökségek szerint Irán szívesen használ európai bankokat illegális pénzügyi műveletekre, mivel Európában kevésbé szigorú az ellenőrzés, mint az Egyesült Államokban.

A Varengold tagad

A német bankfelügyelet már korábban jelezte, hogy vizsgálja a Varengold bankot, de eddig nem tárta fel, hogy azért, mert Irán terrorista szervezetek finanszírozására és pénzmosásra is használná a bankot. A Varengold tagadja a hírt, bár hírszerzői források szerint az iráni Al Kudsz, a Forradalmi Gárda külföldi szervezete, valóban a hamburgi bankot használhatta, irányítva a Hezbollahot és a húszi terrorista szervezeteket. 

A módszer már régóta ismert. Irán nem közvetlenül finanszírozza a szervezeteket, inkább olajat ad nekik, amit azok értékesítenek (főként Kínának) és a pénzt több helyen költik el, hogy az nyomtalanul tűnjön el a nyugati hírszerző szervezetek elől. Az ügylet mindkét fél számára előnyös, mivel az olaj jóval olcsóbban jut el a vevőhöz, mint a nyílt piacon.

A mi üzleti partnereink globális élelmiszer- és gyógyszernagykereskedők. Hiteleket nyújtunk olyan esetekben, amikor sürgős humanitárius szállítmányról van szó, de természetesen figyelembe vesszük azokat a szankciókat, melyeket az Európai Unió vagy az Egyesült Államok alkalmaz

– közölte a bank szóvivője a Politicoval.

„Irán számára pénzügyi csomópont lett a Varengold” – mondta ezt egy magát megnevezni nem kívánó magasrangú hírszerző a brüsszeli lap tudósítójának, hozzátéve, hogy csodálkozik azon, hogy eddig még senki sem kötötte össze a szálakat.

***

Nyitókép: Bodo Marks/picture alliance via Getty Images

 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
valerian-0
2024. február 15. 13:07
Hát persze, hogy tagad a bank. Ez nyugaton csak természetes, nemdebár?
pipa89
2024. február 15. 08:56
"A módszer már régóta ismert. Irán nem közvetlenül finanszírozza a szervezeteket, inkább olajat ad nekik, amit azok értékesítenek (főként Kínának) és a pénzt több helyen költik el, hogy az nyomtalanul tűnjön el a nyugati hírszerző szervezetek elől." Nyugati hírszerző szervezetek? Ja, értem Langley. Tökéletesen tudták miről van szó. Sőt, még azt is el tudom képzelni, hogy az egészet ők hozták tető alá! Lásd. Washington, Brüsszel, Soros-féle palesztin (Hamász) pénzeléseket. Magyarul: jó esély van arra, hogy ez egy jenki "csinált" buli Irán befeketítésére. A németek sok mindenre hajlandóak, még az Északi Áramlat felrobbantásába is belementek... Innen nézve vajon mekkora nyomásnak teszik ki a jenkik a németek 1945 óta? Minket 14 éve terrorizálnak intenzíven, de már ettől is vérben forog az ember szeme! FREE EUROPE!!!
letsgobrandon-2
2024. február 15. 08:17
osztakkor mi van... a hamasz is kóser lett
Tasi János
2024. február 15. 08:08
Iráni terrorszervezet? Ez új! Meséljetek még, konkrétan melyik az iráni terrorszervezet?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!