Gondoskodás helyett gyilkolás

2024. február 22. 08:21

Nem engedhetjük meg alapvető emberi jogi védelmünk lebontását.

2024. február 22. 08:21
Robert Clarke
Robert Clarke
Axioma

„Ha kinyitják az eutanázia ajtaját, azt soha többé nem lehet bezárni és mindig kicsúszik az irányítás az állam kezéből.

Az ideológiai spektrum minden pontján egyetérthetünk abban, hogy az öngyilkosság tragédia, amelyet mindenáron meg kell akadályozni. Szerencsére a nemzetközi jog nem csak az rögzíti élethez való alapvető emberi jogot, de kötelezi is az államokat annak védelmére. Az életellenes orvosi gyakorlatok, például az eutanázia és az asszisztált öngyilkosság tilalma az országok túlnyomó többségében általános, és különösen fontos a kiszolgáltatottak védelme érdekében. A magyar állampolgárságú Karsai Dániel azonban jelenleg megkérdőjelezi azt a jogi struktúrát, amelyben Magyarország az alapvető emberi jogok védelmezi, mivel az Emberi Jogok Európai Bíróságán az asszisztált öngyilkosság magyarországi legalizálását kéri. Magyarország azonban joggal védi az életvédelmi törvényeket és reméljük, hogy a strasbourgi bíróság megerősíti ehhez való jogát és kötelezettségét.

Az amyotrófiás laterálszklerózissal (ALS) diagnosztizált Karsai az asszisztált öngyilkossághoz kíván folyamodni, mielőtt fizikai állapota tovább romlana. Bár tragikus körülményei a legnagyobb együttérzésünket igénylik, nem szabad szem elől tévesztenünk azt a valóságot, hogy ahol az asszisztált öngyilkosságot vagy az eutanáziát legalizálták, ott ez a folyamat kicsúszott a kezükből. A tapasztalatok azt mutatják, hogy azokban az országokban, amelyek engedélyezik ezeket a gyakorlatokat, a jogi »biztosítékok« nem akadályozzák meg a visszaéléseket. Ez különösképpen megfigyelhető a halál kultúrája által a társadalom legsebezhetőbb tagjainak, köztük az időseknek, a fogyatékkal élőknek, a mentális betegségekben vagy depresszióban szenvedőknek okozott károk példáján.

Kanada égbekiáltó példája annak, hogy mi történik, ha az állam jóváhagyja ezeket a gyilkos gyakorlatokat. Két egymást követő évben (2021-2022 és 2022-2023) évről évre több mint 30%-kal nőtt azoknak az embereknek a száma Kanadában, akik eutanázia vagy asszisztált öngyilkosság révén vetettek véget életüknek. A 2022-es évben az előző évhez képest 31,2%-kal emelkedett az így bekövetkezett halálesetek száma, és elérte a 13 241-et, ami az összes haláleset 4,1%-át teszi ki. Egy 2021-es tanulmány szerint az emberek több mint 80%-a olyan, az életminőségének romlásával kapcsolatos okok miatt vetett véget az életének, amelyek nem orvosi eredetűek.

17,1% a magányosságot jelölte meg okként, amiért véget akart vetni az életének, míg 35,3% attól tartott, hogy »teher lesz a családnak, a barátoknak vagy a gondozóknak«.

Kanada messze nincs egyedül ezzel a tendenciával. Más országok, amelyek legalizálták az eutanáziát, már engedélyezik a gyermekek, a fizikailag egészségesek és a beleegyezésüket nem adók szándékos megölését. Belgiumban például 2014-ben az eutanáziához való jogot kiterjesztették a gyermekekre is, minimális életkori követelmény nélkül.  

Ezek a statisztikák igazolják a valóságot, hogy milyen disztópikus állapotok alakulnak ki, amikor a kiszolgáltatott emberekre nyomást gyakorolnak, hogy véget vessenek az életüknek, attól való félelmükben, hogy »tehernek« számítanak. A halál vélt kötelessége elkerülhetetlenül követi az asszisztált öngyilkosság és az eutanázia legalizálását. Világossá kell tennünk, hogy a gyilkosság soha nem lehet megoldás. Ahelyett, hogy olyan jogszabályokat fogadnánk el, amelyek ártanak a kiszolgáltatottaknak, aláássák az orvosi szakmát és gyengítik a társadalom szerkezetét, inkább a magas színvonalú orvosi kutatásba és a palliatív ellátásba kellene befektetnünk. Mindannyiunknak van méltósága – ez a tény nem változik egészségi állapotunk, fogyatékosságunk vagy kilátásaink alapján.”

Fotó: Pixabay

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dunerzsi
2024. március 09. 14:32
Itt mindenki nagyon eszesnek tűnik, csak senki sem hordja az ALS el élők cipőjét. ne is. de az okoskodóknak üzenem, van jog és van emberség. van isten és van sátán. van születés és van halál. miért tartom álszenteknek az eutanáziát ellenzőket? mert maguk is élnének vele adott helyzetben. mert riogatnak a mi van ha kitágul a kapu? javaslom a kábszerben elpusztultak és az abortuszt kérők statisztikáját vessék össze a kegyes halált kérők számával. az magyarázza el valaki mi az élet amit a jog véd aránytalanul, mert jelenleg az élet védelmére hivatkozás csupán kiüresitett valami. utolsó sorban, ha az élet isten ajándéka, akkor a jog alapján az visszaadható. végezetül az eutanázia nem kötelesség hanem opció, végképp nem politika ügy, kár hogy ezt a parlament nem veszi észre. kérem keressenek fel és 24 órában lássanak el, utána lehet véleményt korrekt módon meghozni. es igen továbbra is tartom, jézus néhány órás zenvedése sehol sincs az enyémhez. dunavölgyi ALS BETEG
radnoti-3
2024. február 22. 23:11
Gondoskodás helyett pedofilok a gyermekvédelemben
Ez D-dúr és e-moll
2024. február 22. 18:28
"T. Péter ---> Ez D-dúr és e-moll 2024. február 22. 16:52 ...Triviálisan az, amit írtam. Egy kilenc hónapig tartó folyamat kezdete, ami elvezet egy új élethez. Úgy, hogy közben nem tudsz egy másodpercre rámutatni sehol, hogy na, most alakult ki az élet, fél perce még nem volt az, mert folyamat. Te emiatt, hogy nem tudsz rámutatni egy kitüntetett időpontra, inkább a legelejére teszed. Tedd. Csak ismét: nincs mögötted objektív, megfellebbezhetetlen igazság, csak egy — jellemzően vallási alapú, de természetesen vallástól függetlenül is hirdethető — vélemény. Jogod van eszerint élni az életedet, de nincs jogod ezt másokra is rákényszeríteni..." Azért teszem az elejére, mert így logikus. Amit te csinálsz az viszont illogikus is és önkényes is. Ha jogszabályokat illogikusan és önkényesen alkotnak meg, az csak akkor zavar, ha a saját életedről van szó és akkor már nem zavar, ha másokéról?
rasdi1
2024. február 22. 14:34
És még egy - szerintem - lényeges szempont: Az eutanáziát vagy a "segítséget" az öngyilkosságban valakinek VÉGRE IS KELL HAJTANI. Ha ezeket legalizálják, ez a tevékenység "szolgáltatás" lesz, és bizonyos munkakörökben (pl. egyes orvosi szakokon) mintegy az általánosabb tevékenység részeként az adott általánosabb tevékenységet végzők számára munkaköri kötelezettséggé is teszik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!