Így kommentálták Navalnij halálát a nyugati politikusok

2024. február 16. 20:37

Joe Bident nem lepte meg, de feldühítette a halálhír, azt mondta, Navalnij halála olyasvalaminek a következménye, melyet Putyin és a gazfickói műveltek.

2024. február 16. 20:37
NAVALNAJA, Julija; NAVALNIJ, Alekszej

Oroszországot tették felelőssé Alekszej Navalnij haláláért az orosz ellenzéki politikus halálhírére reagáló nyugati politikusok és az ukrán elnök, valamint Navalnij felesége is pénteken. A Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján Joe Biden amerikai elnök azt mondta, „nem lepte meg, de feldühítette” a halálhír. „Pontosan nem tudjuk, mi történt, de kétségtelen, hogy Navalnij halála olyasvalaminek a következménye, melyet (Vlagyimir) Putyin (orosz elnök) és a gazfickói műveltek” – jelentette ki az elnök, hozzátéve: „az orosz hatóságok majd elmondják a maguk verzióját. 

Ezt is ajánljuk a témában

De ne legyenek kétségeik, Putyin a felelős Navalnij haláláért”. 

Emlékeztetett arra, hogy Navalnij „biztonságban élhetett volna az emigrációban, de ő annyira mélyen hitt a hazájában, Oroszországban, hogy inkább visszatért, hogy folytassa munkáját, noha tudta, hogy börtönbe vethetik vagy megölhetik”. Antony Blinken amerikai külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy Oroszország a felelős azért a helyzetért, amely Navalnij halálához vezetett, és ez rávilágít a Vlagyimir Putyin orosz elnök rendszerét jellemző „gyengeségre és korrupcióra”

Rishi Sunak brit miniszterelnök az orosz nép „óriási tragédiájának” nevezte a politikus halálát, 

Navalnijt pedig „a demokrácia legádázabb oroszországi védelmezőjének” nevezte. A müncheni biztonságpolitikai fórumon tartózkodó NATO-főtitkár, Jens Stoltenberg a hírre reagálva azt mondta, hogy „Oroszországnak fontos kérdésekre kell választ adnia az ellenzéki politikus halála kapcsán”

Navalnij felesége, Julija Navalnaja kijelentette, nem biztos abban, hogy a halálhír igaz, mert Putyin és kormánya „szakadatlanul csak hazudik”. Hozzátette: ha azonban ez bebizonyosodik, akkor az orosz elnök személyes felelősségének tekinti férje halálát, és úgy véli, 

„nincs már messze az az idő, amikor Vlagyimir Putyin és társai a törvény előtt felelnek majd a tetteikért”

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Olaf Scholz német kancellárral Berlinben tartott közös sajtótájékoztatóján azt mondta, „úgy tűnik, hogy Navalnijt Putyin ölte meg, hasonlóan ahhoz a több ezer emberhez, akiket miatta kínoztak meg, tehát felelősségre kell vonni őt azért, amit tett”. Scholz szomorúságának adott hangot, és úgy vélte, hogy „Navalnij az életével fizetett a bátorságáért”. Emmanuel Macron francia elnök felháborodását fejezte ki Navalnij halálhírére reagálva, és úgy fogalmazott: „ma Oroszországban a szabad lelkeket a Gulágra viszik és halálra ítélik”.

(MTI)

Nyitókép: Julija Navalnaja, Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető özvegye beszédet mond a 60. alkalommal megrendezett müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián 2024. február 16-án, férje halálának napján. MTI/AP/Reuters pool/Kai Pfaffenbach

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cicologus
2024. február 17. 16:45
Sorosista felforgatót kifingatták.
polárüveg
2024. február 17. 10:31
Ha egy titkosszolgálat valakit megmérgez, az nem szokott kigyógyulni belőle, csak ha pont ez volt a cél. A felgyógyulás. Navalnij úr mégis felgyógyult egy mérgezésből, amellyel évekig lehetett revolverezni a feltételezett elkövető oroszokat. Az elhunyt Navalnij úrnak minden végtiszteletet megadva, az ő szerencsétlensége, hogy nemcsak mérgezéses betegsége volt geopolitikai tőke, hanem sajnos, a halála is. Vannak még ilyen megválaszolatlan kérdések: Ki ölte meg Kennedyt? Ki robbantotta fel az Északi Áramlat vezetékeit?
Abraka
2024. február 17. 09:57
Halottról vagy jót, vagy semmit. Ezért róla hallgatok. Mindenesetre nem hiszem, hogy többet tudott volna ártani Putyinnak a börtönben élve, mint amekkora hasznot a halálától remélhettek a hábotús hisztériakeltők.
Hoked_ly
2024. február 17. 08:36
A CIA-val nyíltan együttműködő, az oroszországi politikába beavatkozó, a neonáci felvonulások résztvevője és provokátora Navalnij gyanús körülmények között halt meg a börtönben egy olyan időszakban, ami egyáltalán nem illik Putyinhoz, és nagyon is illik Bidenhez. Tényleg kényelmes?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!