A hollandok már a nyáron elkezdik az F-16-osok leszállítását

2024. március 20. 22:33

Az is kiderült, hogy Hollandia az idén kétmilliárd euró összegű katonai támogatást ígért az ukrán vezetésnek.

2024. március 20. 22:33

A nyitókép illusztráció. Fotó: FREDERIC MOREAU / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP

Hollandia 350 millió euró (140 milliárd forint) értékű, F–16-os harci repülőgépekhez szükséges lőszerekkel és korszerű felderítő drónokkal is ellátja Ukrajnát – jelentette be szerdán Kijevben Kajsa Ollongren holland védelmi miniszter. Ollongren kétnapos kijevi látogatásának végén a Reuters hírügynökségnek adott interjújában kijelentette: azért utazott Ukrajnába, hogy hangot adjon hazája szolidaritásának, és bejelentse az új katonai segélycsomagot. Az Ukrajnát támogató országok úgynevezett Ramstein formátumban tartott értekezletén Ollongren minisztériumának közleménye szerint azt mondta:

az összegből 150 millió eurót F–16-os vadászgépről is indítható levegő-föld rakétákéra, további 200 milliót pedig felderítő drónok beszerzésére szánnak.

Hollandia az idén kétmilliárd euró összegű katonai támogatást ígért az ukrán vezetésnek. Ennek jelentős részét lőszer- és drónbeszerzésekre fordítják. Dánia, Hollandia és az Egyesült Államok emellett a várakozások szerint már a nyáron leszállít tucatnyi F–16-ost Ukrajnának, miután ezek az országok megalkották az ehhez szükséges pilótaképző programot, és adományként felajánlottak repülőgépeket is a célra.

Ollongren Kijevben nyilatkozva elmondta, hogy elsőként a dán repülőgépek érkeznek majd, de még az idén követik őket a holland gépek is. 

Meglehetősen biztos vagyok abban, hogy már a nyáron elkezdjük az F–16-osok leszállítását”

– hangsúlyozta a holland tárcavezető.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2024. március 30. 09:54
Készletkisöprés az Alzánál? Amúgy 150 misiből pont kapnak 30 rakétát (a háború előtt kaptak volna 150-et is), amit majd ki lehet lőni egy T34-es ócskavasra.
canadian-deplorable
2024. március 21. 15:15
A NATO első terve megbukott. Magukat szankcionálták. Putyin jól van, köszöni kérdéseiket. Most jön a B terv: abban reménykednek, hogy ők bírják tovább. Az ukrán hadsereg kezd kifogyni az élőerőből, a negyedük már nő, de sebaj, Macróleon küldi a francia idegenlégiót. Putyin nagy hibát követett el azzal, hogy megengedte, hogy sorra átlépjék a vörös vonalait. Most már nem veszik az oroszokat komolyan. Az első vörös vonal átlépésekor egy kisebb harctéri atommal úgy oda kellett volna verni, hogy a NATO megértse, hogy a vörös az vörös. Most már késő. Mennek a franciák és valószínűleg a lengyelek is. A történelem megismétli önmagát, 1812 lesz megint. Vajon lesz megint egy borogyinói csata?
fater0921
2024. március 21. 13:36
Mire eljön a nyár reményeim szerint nem lesz hova vinni a repcsiket, csak egy romhalmaz marad a tetves fuckrajnából.
Mindenhova
2024. március 21. 12:51 Szerkesztve
Mivel a hollandoknak (is) rengeteg felesleges F-16-osuk van, sőt mivel ők is F-35-öt akarnak, gyakorlatilag az összeset odaadhatják az ukiknak. Nem számít ha lelövik, csak lehetőleg a pilóták maradjanak életben, (az sem gond ha nem) hogy a következő szállítmányt is le tudják lövetni. Ez addig fog folytatódni, amíg ukrajnai terület teljes egészében a szövetségesek (ukrajna valódi ellenségei) kezébe nem kerül. (értsd: teljesen, vagyis visszafizethetetlen mértékig eladósodik)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!