Elképesztő felvételek: négy hónapon belül itt a negyedik vulkánkitörés Izlandon (VIDEÓ)

2024. március 17. 09:10

A Reykjanes-félszigeten rendkívüli állapotot hirdetett az izlandi kormány, miután szombat este ismét kitört egy vulkán. December óta ez a negyedik vulkánkitörés a térségben.

2024. március 17. 09:10
null

Nyitókép: Az izlandi parti őrség által 2024. március 16-án kiadott képen egy új hasadékból kiáramló füst és láva látható, amely egy újabb vulkánkitörés felett zajlik a nyugat-izlandi Grindavik evakuált városának külterületén. (HANDOUT/Izlandi parti őrség/ AFP)

***

Újabb vulkánkitörés történt az izlandi Reykjanes-félszigeten szombat este, a rendőrség ezt követően rendkívüli állapotot hirdetett. December óta ez a negyedik vulkánkitörés a térségben – írja az MTI.

Az izlandi meteorológiai intézet tájékoztatása szerint az ország délnyugati részén, a Reykjanes-félszigeten lévő Stora Skogfell és Hagafell között vulkánkitörés kezdődött. A térségben készült videófeltételeken izzó lávát és füstfelhőket lehetett látni. 

Az első becslések szerint, amelyeket e képek és légi felvételek alapján készítettek, 

a kitörés az eddigiek közül a legnagyobbnak tekinthető a magma kiáramlását tekintve 

– a becslés a kitörési tevékenység első óráján alapul. Az izlandi polgári védelem közölte, hogy helikoptert küld az új hasadék pontos helyének meghatározására. 

Az intézet közzétette azt is, hogy a lávafolyam az előző, február 8-i kitörés helyszínének közelében tört ki. A helyi média beszámolója szerint nem sokkal 22 óra után a lávafolyam csúcsa mintegy 200 méterre volt a Grindavik kis kikötőváros keleti részét védő gátaktól, és óránként körülbelül egy kilométeres sebességgel haladt. 

A Kék Lagúna geotermikus fürdőt, akárcsak Grindavik települést kiürítették. A kisváros nagyjából négyezer lakosa február 19-én térhetett vissza otthonába, miután november 11-én evakuálták őket a  több száz, az otthonaikat megrongáló és az utakat megrepesztő rengés miatt. A földrengéseket december 18-án egy vulkánkitörés követte, amely akkor megkímélte Grindavikot. Nem úgy a január 14-i második kitörés; ez a város szélén narancssárga színű lávát terített az utcákra, és három házat felégetett.

Grindavik lakói ezek után nem biztos, hogy valaha visszatérhetnek a településükre, a falu már több mint háromszáz lakosa adott be eddig a háza eladására vonatkozó kérelmet az államnak. Egy, a BBC-nek még januárban nyilatkozó vulkanológus szerint a félsziget a gyakori kitörések időszakába léphet, 

amit az új reykjanesi tüzeknek neveznek. 

A régióban 28 ezer ember él, amely a félsziget déli részén, Izland egyik legsűrűbben lakott részén, Reykjaviktól mintegy 40 km-re délnyugatra található.


 

 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:21
🍓 ️ ­­A­­­ ­d­ö­­g­­ö­­s­ ­­l­­­á­­­n­y­­o­­k­­ ­v­­á­­r­­n­a­k­­ ­­r­­á­d­­­ 👉 𝗪­­­𝗪­𝗪­­.­𝗖­𝗨­­­𝗠𝟰­.­­𝗙­­𝗨­­𝗡
gilou-au-clavier
2024. március 17. 18:16
Fognak még az izlandi vulkánok problémákat okozni. A francia forradalmat is közvetetten egy izlandi vulkán kitörése okozta, a katasztrofális időjárás és termés következtében. A Katla régóta esedékes kitörése komoly következményekkel fog járni, pláne a durvuló klímaváltozás mentén.
rugbista
2024. március 17. 16:53
Az a mucsok Putyi, de messzire elér a keze!
Patika
2024. március 17. 16:15
EU figyelj....nem soká nagyobb lesz az Islandi válság érintette földövezet...Fizessetek neki többet... Vásároljátok ki az államcsődből mégegyszer mindet...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!