Ferenc pápa tizenkét női rabnak mosta meg a lábát

2024. március 28. 20:20

Ez volt az első alkalom, hogy a Ferenc pápa által végzett lábmosáson kizárólag nők vettek részt.

2024. március 28. 20:20

Nyitókép: Photo by Handout / VATICAN MEDIA / AFP

Ferenc pápa tizenkét rabnak mosta meg a lábfejét az utolsó vacsorát idéző szertartáson a római Rebibbia büntetés-végrehajtási intézet női szárnyán csütörtökön.

Ferenc pápa a rabokhoz szólva kijelentette, 

mindannyiunknak van kisebb és nagyobb kudarca: mindenkinek megvan a saját története, de az Úr mindig tárt karokkal vár, és soha nem fárad el abban, hogy megbocsásson”.

Ferenc pápa kerekes székkel érkezett a börtön udvarára, ahol kétszáz rab várta őt. Tapssal és köszönetkiáltásokkal üdvözölték a pápát.

A misén, amelyet a börtönben szolgáló pap mutatott be, Ferenc pápa szokása szerint személyesen végezte el a lábmosást: 

a nőket magasított padra ültették, így a pápa a kerekes székkel is meg tudta mosni a lábukat, melyeket meg is csókolt.

A rabokról nem adtak részletes információt, a Vatikán annyit közölt, hogy különböző korú és vallású nőkről volt szó, volt közöttük olasz, boszniai, ukrajnai, perui, bolgár, nigériai és venezuelai elítélt is. Ferenc pápa egy Szűz Máriát ábrázoló festményt vitt ajándékba a börtönbe, és egy csokoládétojást is adott az egyik asszony kisfiának, aki anyjával él az intézményben. A rabok a börtön veteményeskertjében termett zöldségeket adtak a pápának. 

Ferenc pápa elődeivel ellentétben nagycsütörtökön nem paptársai lábát szokta megmosni, hanem megválasztása óta minden évben más helyszínt keres fel. Kivételt egyedül a pandémia időszaka jelentett. Ez volt az első alkalom, hogy a Ferenc pápa végezte lábmosáson kizárólag nők vettek részt.

(MTI)

 

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:16
🍓 ️ ­A­­ ­­d­­­ö­­g­­­ö­­­s­­ ­l­­­á­n­­y­o­­­k­­ ­­v­­á­­r­n­­a­­­k­­ ­r­­á­­d­­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­𝗪­­­.­­𝗖­𝗨­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­­­𝗨­𝗡
egali
2024. március 29. 12:42
Valamint, meg van bocsájtva a pápa őszentségének, hogy engedélyezte az azonos nemű párok összeadását a katolikus papoknak. Az azonos nemű pároknak meg szintén meg van bocsájtva. De a megbocsájtás nem törli el a bűnt. attól még bűnös a bűnös, még ha meg is van neki bocsájtva.
2024. március 29. 11:37 Szerkesztve
-zsoltkom- csomorkany részére Írtam helyreigazítást, állítottam valamit, ami nem helytálló... Itt: Csomorkany részére 2024. március 27. 11:44 https://n9.cl/9jw8f8
Kristály
2024. március 29. 07:35
Ez forditva kellene hogy történjen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!